Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijs stijgt eindelijk

Na maanden van prijsdruk stegen de graanprijzen vorige week in Parijs en Chicago. Maar grote voorraden beperken de ruimte voor prijsstijgingen.

Hebben de graanprijzen eindelijk de bodem bereikt? Die vraag houdt de graanmarkt bezig, nu de tarwe- en maisprijzen vorige week stegen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago.

De tarwe- en maisnoteringen van de eerstaflopende contracten staan in Chicago weer op het niveau van begin dit jaar. In Parijs zijn beide granen nog flink goedkoper dan begin dit jaar. Dat geldt vooral voor tarwe. Begin dit jaar noteerde het meest verhandelde contract (maart) nog boven de €170. Vorige week bleef het meest verhandelde tarwecontract (mei) onder de €155.

Coceral verwacht kleinere graanoogst EU

De prijsstijgingen geven de graantelers moed. Maar de langere termijn voorspellingen laten weinig ruimte voor prijsstijgingen. De Europese organisatie van graanhandelaren Coceral gaat in de eerste voorspelling voor de oogst van dit jaar uit van een kleinere graanoogst. De prognose van 306 miljoen ton ligt echter maar iets onder de oogst van 309 miljoen ton die in 2015 van de Europese akkers is gehaald. En die oogst was ruim genoeg voor de vraag.

Verder is het natuurlijk een prognose aan het begin van het groeiseizoen. Er kan nog veel gebeuren. Maar er zijn grote voorraden tarwe en mais, waar de wereld het nieuwe seizoen mee begint. Grote voorraden drukken de prijzen langdurig, omdat volle silo's tegenvallende hectareopbrengsten compenseren.

Graanberg zorgt voor blijvende prijsdruk

Het is niet voor niets dat de Europese Commissie verwacht dat de graanprijzen voorlopig laag blijven in Europa. Volgens de Commissie oogst het handelsblok dit jaar waarschijnlijk minder graan dan in 2015. Maar de voorraad zachte tarwe groeit met 200.000 ton naar 17,4 miljoen ton. Zo'n graanberg zorgt volgens de Commissie voor blijvende prijsdruk. Alleen een slecht groeiseizoen geeft ruimte voor hogere prijzen, stelt de Commissie naar aanleiding van de publicatie van de eerste graanbalans voor het nieuwe seizoen 2016/2017.

De Wasde-prognose die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vorige week publiceerde, bevestigt dit beeld van grote voorraden. Die beperken voorlopig de ruimte voor prijsstijgingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.