Akkerbouw

Achtergrond 1360 x bekeken

Graan houdt prijsstijging vast

De graanprijzen hielden deze week de stijging vast van vorige week. Tarwe en mais werden duurder op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Ook de landbouwbeurzen in Nederland noteren hoger.

De beurs in Groningen deed €1 bij de tarwe- en gerstprijzen. In Goes kwam er €2 bij. En de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verhoogde de voertarweprijs met €3 en die voor mais met €2.

Geen hosannastemming

Maar de prijsstijgingen willen niet zeggen dat de graantelers nu in hosannastemming zijn. RVO notering voor voertarwe is nu €153 per ton. Dat is maar liefst €47 lager dan vorig jaar dezelfde week. Dat is een daling van 15%. We moeten helemaal terug naar seizoen 2008/2009 voor lagere tarweprijzen op dit moment in het seizoen.

Maisnotering minder hard gedaald

Ook de RVO-notering voor mais staat laag, maar die is minder gedaald dan die voor tarwe. De EU had vorig jaar namelijk een slechte maisoogst. RVO noteert nu €159 per ton mais, Rotterdam geleverd. Dat is bijna €6 lager dan vorig jaar, een daling van 3%. Het is 6 jaar geleden dat de maisprijs op dit moment in het seizoen lager stond dan nu.

Goede vooruitzichten nieuwe oogst noordelijk halfrond

De prijsdruk komt door de grote voorraden, nadat wereldwijd de laatste 3 jaar goede oogsten zijn geweest. Bovendien ziet de nieuwe oogst op het noordelijk halfrond er goed uit. Er was nauwelijks sprake van strenge vorst en het wintergraan begint dan ook voorspoedig aan het nieuwe groeiseizoen. De tarwe in het zuiden van de VS heeft water nodig, maar het is nog vroeg in het seizoen. En de tarwe in de staten Kansas en Oklahoma kregen een goede beoordeling wat betreft stand van het gewas. Ook al kan het gewas daar wel wat neerslag gebruiken.

Prognose: graanmarkt is rustig.

Of registreer je om te kunnen reageren.