Akkerbouw

Achtergrond laatste update:16 mrt 2016

Akkerbouwer moet geduld hebben voor voorjaarswerk

Na een zachte winter met veel neerslag is de structuur van de kleigronden kwetsbaar. Ze zijn laat geploegd en de ondergrond is erg nat.

De tweede week van maart is het op de percelen nog te nat voor akkerbouwers om met het voorjaarswerk te beginnen. De eerste mest is al wel uitgereden, de eerste plantuien zijn geplant en de droogste percelen zijn geploegd. De vraag is hoe de percelen de winter uitkomen. Vorst bleef deze winter vrijwel achterwege. Zeker op percelen waar vorig seizoen laat en onder slechte omstandigheden is geoogst, baart de structuur zorgen. Half maart is het overal in Nederland erg nat.

Midden: 'Redelijk verweerd'

Harry Schreuder: "Voorjaarswerk zal moeizamer gaan dan andere jaren, maar meestal komt het wel goed."<br /><em>Foto: Ruud Ploeg</em>
Harry Schreuder: "Voorjaarswerk zal moeizamer gaan dan andere jaren, maar meestal komt het wel goed."
Foto: Ruud Ploeg


Hoewel de koppen van de ploegsneden na een paar drogende dagen alweer grijs opdrogen, is de 35% afslibbare kleigrond van Harry Schreuder in Swifterbant (Fl.) nog nat.

De bovenste laag is volgens Schreuder redelijk verweerd. "Als je tegen de kluiten schopt, vallen ze mooi uit elkaar." Het is nog  de vraag of de grond straks ver genoeg is verweerd om een goed zaaibed te maken of dat nog natte grond naar boven komt.

De oogst verliep vorig jaar onder redelijke omstandigheden, waardoor er niet veel is kapotgereden. Het ploegen ging wel zwaar, maar niet zo dat de grond is versmeerd. Voor een goede bodemconditie teelt Schreuder twee vijfde tarwe, laat hij het stro achter en teelt zo veel mogelijk groenbemesters. "Het voorjaarswerk zal wat moeizamer gaan dan andere jaren, maar meestal komt het wel goed."

Noorden: 'Werk ligt op schema'

Klaas Jan Jensma: "Als de grond in het voorjaar de tijd krijgt op te drogen, knapt de structuur wel op."<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>
Klaas Jan Jensma: "Als de grond in het voorjaar de tijd krijgt op te drogen, knapt de structuur wel op."
Foto: Mark Pasveer


De lichte kleigrond van Klaas Jan Jensma in Hijum is in december onder goede omstandigheden geploegd, maar nadien viel erg veel water. Dat is vooral onderin de bouwvoor te zien. Door de zand-leemlaag onder de bouwvoor kan het water niet snel weg, waardoor onderin de bouwvoor een zuurstofloze situatie ontstaat. Dat is te zien aan de blauwverkleuring. Mede om dat te voorkomen, ploegt Jensma al drie jaar zonder voorscharen. De groenbemesters worden dan beter door de bouwvoor verdeeld. Dat groene resten boven de grond uitsteken, neemt de teler op de koop toe. "De frees weet daar wel raad mee."

Het landwerk ligt op schema. Op 6 hectare bietenland na, dat na de oogst te nat werd om te zaaien, ligt alle grond om. "Als de grond in het voorjaar de tijd krijgt op te drogen, knapt de structuur wel op."

Klaas Jan Jensma boert op lichte kleigrond in Hijum (Fr.). Op 6 hectare bietenland na ligt alle grond om.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>
Klaas Jan Jensma boert op lichte kleigrond in Hijum (Fr.). Op 6 hectare bietenland na ligt alle grond om.
Foto: Mark Pasveer

Zuidwesten: 'Goed verkruimelbaar'

Franc van Maldegem: "Als het opdroogt, valt er een zaaibed van te maken."<br /><em>Foto: Peter Roek</em>
Franc van Maldegem: "Als het opdroogt, valt er een zaaibed van te maken."
Foto: Peter Roek

De grond valt mooi korrelig uit elkaar als Franc van Maldegem in Kortgene op een gespit perceel land de kluiten bovenop uit elkaar schopt. Op het perceel klei van 40% afslibbaar komen dit jaar suikerbieten. Van Maldegem spit zijn bieten- en uienland in combinatie met een rotorkop­eg om in het voorjaar het land vlakker te hebben en in één keer een goed zaaibed te kunnen maken.

Onderin is het erg nat. Het sopt op één schopsteek diepte. Dat bevestigt zijn ervaring dat gespit land bovenin langer water vasthoudt dan geploegd land. Ondanks de natte winter en geringe vorst lijkt de structuur bovenop mee te vallen. "Zodra het opdroogt, valt er best een zaaibed van te maken."


 • Op dit perceel klei van Franc van Maldegem in Kortgene (Zld.) valt de grond mooi korrelig uit elkaar.<br /><em>Foto: Peter Roek </em>

  Op dit perceel klei van Franc van Maldegem in Kortgene (Zld.) valt de grond mooi korrelig uit elkaar.
  Foto: Peter Roek

 • De grond van Lenno Dane in Willemstad (N.-Br.) voelt stevig en zo ziet het er bovenop ook uit. "Beetje hetzelfde beeld als vorige jaar", stelt Dane. Na tarwe is er gewoeld en direct een mengsel van Facelia, wikke en mosterd gezaaid. <br /><em>Foto: Peter Roek </em>

  De grond van Lenno Dane in Willemstad (N.-Br.) voelt stevig en zo ziet het er bovenop ook uit. "Beetje hetzelfde beeld als vorige jaar", stelt Dane. Na tarwe is er gewoeld en direct een mengsel van Facelia, wikke en mosterd gezaaid. 
  Foto: Peter Roek

 • Akkerbouwer Sylvain Wimmers in Wijnandsrade (L.) moet geduld hebben; de lössgrond is nog nat en ploegen is uit den boze. "Enkele collega's hebben wel kunstmest in de wintergranen gezaaid. Ik vond het daarvoor nog te nat."</p>
<p><em>Foto: Marcel van Hoorn</em>

  Akkerbouwer Sylvain Wimmers in Wijnandsrade (L.) moet geduld hebben; de lössgrond is nog nat en ploegen is uit den boze. "Enkele collega's hebben wel kunstmest in de wintergranen gezaaid. Ik vond het daarvoor nog te nat."

  Foto: Marcel van Hoorn

 • Op de zandgronden van Ib Christensen in Bergeijk (N.-Br.) staat begin maart nog veel water. Volgens Christensen zijn de meeste percelen onbegaanbaar. "Op wintertarwepercelen staan nog plassen van voor de winter. En dat terwijl een groot deel van de percelen is gedraineerd."<br />Foto: Bert Jansen

  Op de zandgronden van Ib Christensen in Bergeijk (N.-Br.) staat begin maart nog veel water. Volgens Christensen zijn de meeste percelen onbegaanbaar. "Op wintertarwepercelen staan nog plassen van voor de winter. En dat terwijl een groot deel van de percelen is gedraineerd."
  Foto: Bert Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.