Akkerbouw

Achtergrond 2859 x bekeken 3 reactieslaatste update:9 feb 2016

Zwalkend Egypte drukt tarweprijs

Egypte zwalkt met het importbeleid. Dat duwt de tarweprijs verder omlaag. Tarwetelers hebben last van het zwalkend importbeleid van Egypte.

De overheid blokkeerde opnieuw een lading Franse tarwe en trok weer een aankooptender in, nadat eerder ook al tarweladingen waren geblokkeerd en een andere tender was geannuleerd. Het heeft impact als de grootste tarwe-importeur ter wereld zo'n zwabberend beleid voert. De notering van het maartcontract verloor op de termijnmarkt in Parijs vorige week 4,6% en sloot vrijdag op €156,25 per ton. Er is nog nooit zo weinig voor het maartcontract betaald. In Chicago zakte het maartcontract vorige week 2,6%. De IGC-prijsindex voor tarwe zakte vrijdag naar 163 punten, de laagste stand in bijna zes jaar.

Egypte zit klem

Het gedoe rond Egypte begon eind vorig jaar. Tarwe werd geweigerd, omdat het een te hoog gehalte aan ergot-schimmel (moederkoorn) zou bevatten. Het staatsinkoopbureau Gasc hanteert gewoonlijk de internationale norm van 0,05%, maar het landbouwministerie ging ineens uit van 0%, onder het motto dat de volksgezondheid beschermd moet worden. Nu is het waar dat de schimmel giftige stoffen afscheidt, maar dat is niet de werkelijke reden.

Egypte heeft steeds meer moeite de tarwe te betalen. Het land krijgt minder harde valuta binnen, vanwege tegenvallende inkomsten uit aardolie en toerisme. Bovendien is de tarweprijs gedaald. Half december noteerde tarwe in Parijs €178 per ton. Eind januari was dat €165. Egypte koopt tarwe te duur, terwijl het al een gebrek aan dollars heeft. Egypte koopt de meeste tarwe in tenders, waar handelsbedrijven op kunnen inschrijven. De tarwe moet dan een aantal weken later worden geleverd. De overheid zit klem. Er is niet genoeg geld om tarwe te kopen en zo de broodprijs te drukken. Maar de machthebbers weten nog wat vijf jaar geleden gebeurde: oud-president Moebarak verlaagde eind 2010 de subsidie op brood, waarna de onlusten begonnen, die tot zijn val leidden.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Voor de tarwetelers geen prettig bericht, als je afnemer(s) platzak zijn. Wat betekent dit voor Europa als geheel? Levert het ons dan wel geen export op, lvert het misschien hulpbehoevende vluchtlingen op die op zoek gaan naar tarwebrood? Het lijkt er op dat we zo snel mogelijk rust moeten maken / brengen in het Midden Oosten zowel voor de handel als voor onze eigen sociale rust.

 • alco1

  Agratax. Alles is zeer verontrustend. Of het nou voetbal is, geldontwaarding, vluchtelingen of voedsel.
  Er komen steeds meer parallellen met situaties van voor de vorige oorlogen.

 • Farmer4life2

  Klopt. De wereld is niet meer wat het geweest is. Er kan van alles gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.