Akkerbouw

Achtergrond

Zonder ramp blijft tarweprijs een ramp

De moed zakt de tarwetelers zo langzamerhand in de schoenen. Er waren al zo veel prijsdrukkende effecten.

Tot overmaat van ramp ruziet de Egyptische overheid met de graanhandel over de maximaal toelaatbare norm voor schimmelaantasting. Het land weigert een lading tarwe.

Handelaren weigeren zaken te doen met Egypte

Egypte heeft door de lage olieprijs een gebrek aan dollars om de inkoop van tarwe te financieren. De tarweprijs daalt voortdurend. Egypte had de tarwe te duur gekocht, kun je achteraf vaststellen. Het is zeer de vraag of het land kan vasthouden aan de weigering. Dan moet het voor een arbitragecommissie bewijzen dat de tarwe niet voldoet aan de specificaties die bij de aankoop zijn afgesproken. Bovendien weigeren handelaren nog langer zaken te doen met Egypte. Dat kan de grootste importeur van tarwe in de wereld zich niet veroorloven. Het loopt waarschijnlijk met een sisser af.

Tarweprijs omlaag

Maar de actie van de Egyptische overheid duwt de tarweprijs wel verder omlaag. De beursnoteringen in Nederland daalden deze week met €2 tot €5,50. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noteert €157 per ton voertarwe, Rotterdam geleverd. Dat is €5,50 lager dan vorige week en de laagste prijs in zestien maanden. De notering van het maartcontract voor tarwe zakte woensdag op de termijnmarkt in Parijs onder de psychologisch belangrijke grens van €160.

'Hopen' op een ramp

Het ziet er momenteel niet naar uit dat de tarweprijs gaat stijgen. Het aanbod is groter dan de vraag en de wereld houdt dit seizoen weer veel tarwe over. Pas als ergens op de wereld in een graanrijke regio het groeiseizoen tegen zit, is er zicht op een prijsstijging. Voor de graantelers geldt: zonder ramp wordt de prijs een ramp.

Prognose: tarweprijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.