Akkerbouw

Achtergrond 3997 x bekeken

Weinig beweging in aardappelprijzen

De aardappelmarkt is deze week rustiger dan een paar weken geleden. De productiecapaciteit van de verwerkende industrie is toegenomen, waardoor de fabrieken volop draaien. Ze verwerken voornamelijk contract- en meeleveraardappelen.

De opbrengsten van Bintje vallen tegen, door een gemiddeld laag onderwatergewicht en tegenvallende grofte. De vraag naar andere rassen was daardoor wat groter. Dit is terug te zien in de Belgische noteringen voor Fontane en Challenger, die deze week beide 50 cent hoger noteren op €13 per 100 kilo.

Aardappelen die goed genoeg voor de bewaring zijn, willen telers liever nog niet verkopen. Ze hopen op aantrekkende prijzen. Dit wordt mede gevoed door hogere prijzen op de termijnmarkt, al ligt de prijs daar niet veel hoger dan op de effectieve markt. De termijnmarkt in Leipzig sloot donderdag 4 februari op €17 per 100 kilo. Daarmee wordt er onveranderd genoteerd ten opzichte van een week eerder.

Cash settlement-prijs gestegen

De cash settlement-prijs steeg deze week met 50 cent naar €12,40 per 100 kilo. De gestegen prijs geeft de markt nog geen positieve prikkel.

Prognose: vaste stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.