Akkerbouw

Achtergrond

Versnelde toelating 'groene' middelen breed gesteund

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) gaat samen met ministerie van Economische zaken werken aan versnelde toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen.

De toelating van nieuwe minder milieubelastende 'groene' bestrijdingsmiddelen moet worden versneld en vereenvoudigd. Dat is een van de afspraken die woensdag 3 februari gemaakt zijn tijdens een breed opgezette dialoog over duurzame gewasbescherming tussen beleidsmakers, wetenschappers, producenten en gebruikers van bestrijdingsmiddelen en vertegenwoordigers van belangen- en consumentenorganisaties.

LTO onderzoekt aanpak duurzame teelt

LTO Nederland zal dit voorjaar nog 5 proeven doen om te zien hoe de teelt zo duurzaam mogelijk kan worden aangepakt. Tegelijk zal Greenpeace een voorlichtingscampagne opzetten die consumenten helpt bij de keuze voor duurzaam geteelde producten. Bovendien zullen voedselbedrijven en tuinwinkels door hun koepelorganisaties worden gewezen op het belang van duurzame gewasbescherming. Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, woonde een deel van de dialoog bij. Hij zei dat verduurzaming alleen mogelijk is als alle betrokkenen, van boer tot consument, hun verantwoordelijkheid nemen. "In mijn optiek zijn chemische middelen alleen een uiterste redmiddel", aldus de staatssecretaris, die in de komende weken komt met het actieplan duurzame gewasbescherming.

Of registreer je om te kunnen reageren.