Akkerbouw

Achtergrond

Uienhandel stagneert na wegvallen grote afnemers

Het is deze week rustig in de uienhandel. Partijen met goede kwaliteit zijn moeilijk te vinden. Veel uien hebben gebreken.

Door schot kunnen enkele partijen niet over de oceaan worden verscheept. Grote afnemers zijn dan ook niet meer aan de markt, waardoor de handel stagneert. De slechte partijen gaan voor zo'n €9 per 100 kilo naar Polen. Voor een goede, grove, blanke partij uien wordt nog wel €20 per 100 kilo betaald, maar die zijn deze week niet verhandeld.

Beurzen verlagen uienprijzen

De beurzen hebben deze week de uienprijzen verlaagd. De beurs in Emmeloord noteert voor 30 procent grof €1 lager op €16 tot €18 per 100 kilo. Voor 60 procent grof wordt ook €1 lager genoteerd op €17 tot €19 per 100 kilo.

Brazilië vraagt vrijwel geen uien meer, doordat het land uien aan het laden is in Argentinië. Brazilië is het enige land waar nu grote volumes naar afgezet kunnen worden. Nu die vraag wegvalt, is het rustig. Het lijkt erop dat het land voorlopig niet meer terugkomt op de markt.

Kleine hoeveelheid fijne uien kan naar Nieuw-Zeeland

Afrika is na het sluiten van de poort in Senegal niet meer aan de markt. Mondjesmaat gaan er partijen uien naar Maleisië. Nieuw-Zeeland is daar wat later aan de markt, doordat de vroege oogst wat grover is uitgevallen. Vandaar dat de vraag naar fijner product nu ietwat vanuit Nederland kan worden ingevuld.

Prognose: dalende uienprijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.