Akkerbouw

Achtergrond

Uienhandel is erg rustig deze week

De stemming is rustig in de uienmarkt. De voorraden zijn goed op orde bij sorteerders en exporteurs, waardoor er vrijwel niets wordt verhandeld op de markt.

Een aantal weken geleden is er goed ingekocht, waardoor ze voorlopig prima vooruit kunnen met de huidige eigen voorraden. De beurs in Emmeloord houdt de noteringen deze week ongewijzigd. De telersbeurs in Goes verlaagde de noteringen voor de fijne sortering met 63 cent naar €18 tot €19 per 100 kilo. Voor uien 60 procent grof werd 13 cent hoger genoteerd op €18,50 tot €20 per 100 kilo.

Goede kwaliteit ligt niet voor het oprapen. Telers houden de mooie uien vast, of hebben deze niet in de schuur. De partijen uien van mindere kwaliteit, die deze week in Polen zijn aangeboden, konden gelijk in grote volumes door. Deze uien worden aan de onderkant van de beursprijs of lager verhandeld.

Uitvoer uien naar recordhoogte

De uienexport heeft dit seizoen 2015/2016 al hoge volumes afgezet. De uitvoer van uien behaalde dit seizoen zelfs een recordhoogte van 639.010 ton (t/m week 2).

De grootste afnemers de eerste helft van het exportseizoen zijn Senegal, Ivoorkust, Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Senegal heeft deze week zijn deuren gesloten, waardoor er niets meer die kant op gaat.

Prognose: rustige markt.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.