Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs blijft laag

De notering van het maartcontract voor suiker sloot maandag op €402,10 per ton op de termijnmarkt in Londen. De maartnotering zakte zes handelsdagen achter elkaar. Het is de laagste notering sinds 16 december vorig jaar. De suikerprijs heeft last van de grote voorraden die de afgelopen jaren zijn ontstaan.

Toch verwachten analisten dat de wereld dit seizoen een tekort aan suiker heeft. Ook volgend seizoen overstijgt het verbruik de productie, is de verwachting. De Rabobank Agri Commodity Markets Research verwacht dan ook dat suiker in de loop van dit jaar iets duurder wordt. Door het weerfenomeen El Niño valt de suikerproductie in India en Thailand tegen. En China blijft veel suiker kopen op de wereldmarkt, ondanks de economische tegenwind waar het land nu mee kampt.

Oplopende markt verwacht

Ook ABN Amro verwacht op termijn een stijgende suikerprijs. Na vijf jaar van overschotten, rekent de bank dit seizoen 2015/2016 op een tekort van 3,5 miljoen ton suiker. Volgend seizoen loopt het verschil tussen productie en verbruik op naar 6 miljoen ton. ABN Amro verwacht dat het no 11 contract in New York dit jaar gemiddeld 15,40 dollarcent per pond (€314 per ton ruwe suiker) zal noteren. Dat is ruim 15% meer dan het gemiddelde in 2015. In vijf jaar daalde de prijs met ongeveer 60%. De grote voorraden remmen echter de prijsstijging. De prijs blijft daardoor relatief laag, maar de sector komt wel in een oplopende markt, stelt ABN Amro.

Op de termijnmarkt in Londen is dat te zien. Het termijncontract dat in oktober dit jaar afloopt, noteerde maandag van alle contracten de laagste prijs. Naarmate de contracten later aflopen, zijn handelaren bereid er wat meer voor te betalen. Maar de stijging gaat wel langzaam.

Prognose: suikerprijs blijft voorlopig laag


Of registreer je om te kunnen reageren.