Akkerbouw

Achtergrond 1150 x bekeken

Spaans ijsbergslaseizoen slechtste in vier jaar

De prijsvorming op de Duitse groothandelsmarkten voor Spaanse ijsbergsla is het slechtste van de afgelopen vier jaar. Over de afgelopen tien weken werd een gemiddelde prijs gerealiseerd van €52 per honderd stuks. Vorig seizoen was dat over dezelfde periode €64 euro, het seizoen daarvoor €67 en in 2012/2013 werd €79 betaald.

Op de Duitse markt komt momenteel alleen ijsbergsla uit Spanje. De beschikbaarheid werd weliswaar minder, maar volstond om aan de vraag te kunnen voldoen. Op de groothandelsmarkten in Keulen en München stegen de prijzen licht, terwijl de prijzen in Berlijn en Hamburg constant bleven. In Frankfurt was er weinig vraag naar ijsbergsla.

Oogst vernietigen

Geluiden uit Spanje geven aan dat telers en verkopers van ijsbergsla en andere bladgroente besloten hebben een derde tot de helft van hun huidige oogst te vernietigen. De oorzaak zit in de zeer slechte prijsvorming zoals die tot op heden tot stand is gekomen.

Gemiddeld zouden Spaanse telers €2 per doos van tien stuks ontvangen, een prijs die ver onder de kostprijs zit. Dat blijkt niet uit de cijfers van het Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung. Daar varieert het prijsniveau in de afgelopen tien weken tussen €4,70 en €5,60 per doos. Dat is wel (ruim) onder het niveau van de voorgaande drie seizoenen.

Kropsla

Kropsla komt momenteel vooral vanuit België en Italië naar Duitsland. Franse en Nederlandse kropsla vullen de markt aan. De aanvoer van Duitse kropsla begint op gang te komen. Bij de bonte slasoorten domineert Frankrijk de markt, gevolgd door Italië. Ook hier komt de aanvoer vanuit Duitsland op gang. Het aanbod van Duitse veldsla was in evenwicht met de vraag.Of registreer je om te kunnen reageren.