Akkerbouw

Achtergrond 1583 x bekeken

Record-graanvoorraad drukt tarweprijzen

De graanprijzen zijn deze week tot een dieptepunt gedaald. Hoge voorraden drukken de prijzen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA liet vrijwel alle markten onveranderd in de nieuwste Wasde-prognose, behalve die van tarwe.

De wereldwijde eindvoorraden van tarwe zijn gestegen naar 238,9 miljoen ton. Daarmee komt de totale graanvoorraad dit seizoen 2015/2016 op een recordhoogte van 573 miljoen ton. Opvallend is dat de totale consumptie met bijna 5 miljoen ton naar beneden is bijgesteld op ruim 711 miljoen ton, wat een groot effect heeft op de totale wereldvoorraad. De internationale prijsdruk is nu nog groter.

Prijzen op termijnmarkten omlaag

De beurs in Chicago daalde dinsdag 9 februari 3,7 procent vergeleken met vorige week naar $457,50 per ton (€425,64). Dezelfde dag sloot de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs op €151 per ton. De prijs van tarwe heeft sinds 2012 niet zo laag gestaan voor het eerstaflopende contract. Het huidige eerstaflopende maart 2016 contract is, sinds de start van de notering begin augustus 2013, nog nooit zo laag gesloten.

Druk op EU-noteringen vanwege eurokoers

In Europa is de euro sterker aan het worden. Dat maakt de export lastiger. Hierdoor staan de Europese noteringen extra onder druk. Daarnaast geeft de aanhoudende weigeringen van ladingen tarwe door de overheid van Egypte ook druk op de tarwenoteringen. Oekraïne en Rusland hebben door het onrustige importbeleid van de grootste tarwe-importeur niet ingeschreven op de laatste tenders. Deze landen kunnen nooit voldoen aan het 0 procent ergot-schimmelgehalte (moederkoorn), dat Egypte eist. Vanwege het klimaat zit er altijd een klein gehalte van deze schimmel in de graan uit die gebieden. Amerika, Canada en vaak ook Frankrijk kunnen hier wel aan voldoen.

IGC-index tarwe 20% lager dan vorig jaar

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe staat begin deze week op 162 punten. Dat is 20 procent lager vergeleken met een jaar geleden. De graanbeurs in Rotterdam noteerde deze week voor EU-voertarwe €6 lager op €151 per ton.

Prognose: dalende graanprijzen.

Prognose: dalende graanprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.