Akkerbouw

Achtergrond laatste update:16 feb 2016

Meeste wateroverlast in het Noorden

In Groningen en Drenthe is het heel erg nat en hebben percelen het flink te verduren. Maar ook in Flevoland en het Zuid-Oosten is de situatie niet best. Droogte of vorst is zeer welkom.

Het is in 2016 tot nu toe zeer nat. Dat blijkt ook uit cijfers van het KNMI: in januari viel er in Nederland gemiddeld 110 millimeter regen. Normaal gesproken is dat 73 millimeter. Het Zeeuwse Ovezande spande de kroon met 159 millimeter. Deze maand valt er alleen nog maar meer regen. Dat geldt vooral voor Groningen, Drenthe, delen van Oost-Brabant en Limburg. Daar viel in de eerste elf dagen van februari al meer dan 65 millimeter. Boerderij vroeg regionale Delphy-adviseurs naar de gevolgen.

Het zuidoosten van Drenthe is een van de regio's waar het 'kletsnat' is. Ook deze week was het weer goed raak. De wintergranen in het zand- en dalgebied zijn voor een gedeelte gewoon verzopen, klinkt het. Al is de precieze schade op dit moment nog lastig in te schatten. Het bemonsteren van de grond gaat ook heel stroef. Toch zijn er geen zorgen over het nieuwe groeiseizoen. Daarvoor is het nog te vroeg.

In dit perceel winteruien in Nieuwdorp (Zeeland) staat behoorlijk wat water. Toch is het algemene beeld in het Zuidwesten anders. Het is zeker nat, maar niet extreem. Foto: Anton Dingemanse
In dit perceel winteruien in Nieuwdorp (Zeeland) staat behoorlijk wat water. Toch is het algemene beeld in het Zuidwesten anders. Het is zeker nat, maar niet extreem. Foto: Anton Dingemanse

 

Volle mestputten

Een punt van aandacht is het uitrijden van de mest. Bij veel veehouders zitten de mestputten vol. Dat is ook te merken aan de mestprijzen; die blijven hoog. Het is nu nagenoeg onmogelijk om de mest op het land uit te rijden. In de Groningse klei is het ook al de hele winter erg nat. En het blijft nat. Gemiddeld viel er de afgelopen twee/drie dagen zelfs meer dan 20 millimeter regen. Er liggen grote plassen in de tarwe- en koolzaadvelden en ook in de geploegde percelen staat veel water. Intussen vergeelt het graan vanwege het stikstofgebrek, omdat de mest ook hier niet kan worden uitgereden.

In Oost-Brabant is de situatie voor varkenshouders ook lastig; mest uitrijden is niet te doen. Er is op veel plekken 'enorm veel regen' gevallen. Daardoor gebeurt er op het land praktisch niks. Voor akkerbouwers is de vele regenval minder problematisch. Het bouwplan wordt in deze regio vaak als laatste gerealiseerd. De telers zijn nu vooral nog met de voorbereidingen - grondruil - bezig. Als het de komende weken nat blijft, wordt het een ander verhaal.

Veel akkers zijn door de vele regenval al behoorlijk verslempt. Op dit perceel doen de ganzen er met hun platvoeten nog eens een schepje bovenop. Foto: Anton Dingemanse
Veel akkers zijn door de vele regenval al behoorlijk verslempt. Op dit perceel doen de ganzen er met hun platvoeten nog eens een schepje bovenop. Foto: Anton Dingemanse

 

Limburg dan; ook daar is de nood nog niet aan de man. Het is zeker nat in het veld, maar het is niet extreem. Aandachtspunten zijn niettemin de hogere ziektedruk bij de granen en de mestputten die ook hier vol blijven zitten.

Ploegen gaat niet

In de Flevopolder is volgens het KNMI begin februari iets minder regen gevallen dan in bovengenoemde regio's, maar ook daar is het aanzienlijk natter dan in een normaal jaar. De praktijk valt er niet mee. Zowel in Flevoland als in de Noordoostpolder (zie foto hierboven) is erg veel regen gevallen en kan de drainage het nauwelijks bijhouden. Dat geldt vooral voor de lichtere gronden.

Een punt van aandacht is ook dat er in de Noordoostpolder in het begin van het voorjaar normaliter altijd veel wordt geploegd, maar dat gaat nu dus niet. In dit gebied is strenge vorst of droogte heel erg nodig. Anders gaat de structuur van de zware kleigrond straks zeker niet meevallen.

Op het akkerbouwbedrijf van Marit van Boheemen in Nagele (Flevoland) is erg veel wateroverlast. Dat heeft deels met het ongunstige weer en deels met de vernatting van Schokland te maken. Foto: Sytze Bakker
Op het akkerbouwbedrijf van Marit van Boheemen in Nagele (Flevoland) is erg veel wateroverlast. Dat heeft deels met het ongunstige weer en deels met de vernatting van Schokland te maken. Foto: Sytze Bakker

 

In Zeeland en West-Brabant ten slotte zijn ook veel percelen waar de wateroverlast fors is zie (foto hierboven). Toch is het algemene beeld niet extreem, klinkt het bij Delphy. Boeren doen steeds meer aan drainage en dat werpt zijn vruchten af. Een ander punt, het niet kunnen uitrijden van de mest, speelt bovendien niet in deze regio. Het zuidwesten van Nederland is geen mestoverschotgebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.