Akkerbouw

Achtergrond

Lage tarweprijs houdt stand

Graanprijzen blijven op een laag niveau. De markt heeft geen duidelijke richting door onduidelijkheden in Rusland en tarwe-importcondities in Egypte.

De internationale tarwenoteringen lieten begin vorige week een klein herstel zien, maar aan het eind van de week zakten de prijzen terug naar het niveau van een week eerder. De prijzen in de Verenigde Staten, Canada en het Zwarte Zeegebied stegen iets, mede doordat de olieprijzen een gering herstel lieten zien. Daarnaast had het herstel op de internationale beurzen een positieve invloed.

Toch gingen de prijzen aan het eind van de week weer omlaag, als gevolg van de dalende economische ontwikkelingen van China. Bij gebrek aan nieuwe ontwikkelingen ging de tarweprijs mee omlaag met de dalende mais en sojabonenprijzen op de beurs in Chicago.

Het maartcontract 2016 op de termijnmarkt in Parijs blijft nagenoeg stabiel en eindigde vorige week vrijdag op €163,75 per ton. Dat is een daling van 0,3% ten opzichte van een week eerder. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe ging 0,6% omhoog naar 165 punten.

Rusland wil tarwe uitvoerbelasting niet schrappen

Aan de geruchten dat Rusland de tarwe uitvoerbelasting wilde schrappen, is een eind gekomen. Het land overwoog dit, omdat de uitvoer van ongeveer 16 miljoen ton ruim 13% minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze verheldering kan een positief effect op de markt hebben. Aan de andere kant kan er een drukkend effect op de markt ontstaan, doordat Egypte via een officiële weigering 63.000 ton Franse tarwe niet toelaat.

De temperaturen in Europa zijn nog steeds bovengemiddeld. Zo ook in het Zwarte Zeegebied, wat gevolgen heeft voor de groeiontwikkeling van het gewas. De Europese Unie verlaagt de prognose voor tarwevoorraden aan het eind van seizoen 2015/2016, onder andere door toenemende export. De EU-export bereikte prima niveaus door een goede concurrerende positie van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Uitvoer tarwe VS nog steeds moeizaam

De uitvoer van tarwe in de Verenigde Staten blijft moeizaam verlopen. De export vanuit de VS ligt 15% lager vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.