Akkerbouw

Achtergrond 1020 x bekeken

Hoge opbrengstverwachtingen drukken sojaprijs

De opbrengstverwachtingen voor sojabonen zien er goed uit, waardoor de prijzen dalen op de internationale markten.

Onder meer in Brazilië zijn de oogstverwachtingen gunstig. De neerslag in januari zorgde voor een positieve stemming na de droogte eind vorig jaar. Ook Argentinië verwacht een hoge opbrengst. Het ministerie van landbouw in Buenos Aires denkt dat de sojaoogst 1,5 ton boven de officiële raming van het Amerikaanse landbouwministerie USDA uitkomt op 58,5 miljoen ton, hoewel er waarschijnlijk ook een aantal gebieden verloren gaan als gevolg van het droge weer.

Sojaprijsindex

Eind vorige week daalde de sojaprijsindex van de International Grains Council (IGC) naar een dieptepunt van 170 punten (100 = prijs januari 2000). Sinds maart 2009 heeft de internationale prijsindex niet meer zo laag gestaan.

Het maandelijkse rapport van de USDA verschijnt dinsdag na sluiting van de krant. De verwachting is dat de wereld voorraden in vergelijking met vorige maand niet verder gaan stijgen, maar zelfs een lichte daling laten zien. Als de voorraden niet verder stijgen, geeft dat geen extra prijsdruk.

Naast de hoge voorraden heeft de zwakke Amerikaanse dollar een negatieve invloed op de grondstofprijzen. De koolzaadprijs blijft iets boven het prijsniveau van een jaar geleden schommelen. Afgelopen maandag daalde de prijs voor koolzaad op de Parijse termijnmarkt met €2,50 naar €356,75 per ton.

Prognose: dalende prijzen.


Of registreer je om te kunnen reageren.