Akkerbouw

Achtergrond 8 reacties

Graanprijs blijft maar dalen

Graanprijzen daalden afgelopen week op de internationale markten. Ondanks deze dalingen bleef de maisprijs op de termijnmarkt in Parijs wel overeind.

De graanprijzen zijn vorige week fors gedaald. De daling werd veroorzaakt doordat de International Grains Council (IGC) in de laatste prognose de maisproductie sterk verhoogde. Voor seizoen 2015/'16 schat de IGC de totale graanproductie in de wereld deze maand 10 miljoen ton hoger dan vorige maand. De productie komt op 2.002 miljoen ton. Dat is 2% lager dan de recordproductie van vorig seizoen. Toch is de beschikbaarheid net zo groot als vorig seizoen, vanwege de enorme graanvoorraad die de laatste jaren is opgebouwd. De Europese markten volgden de nieuwe prognose, met uitzondering van Parijs. Daar steeg de maisprijs vorige week voor het maartcontract op de termijnmarkt met 0,2% naar €146,25 per ton. De verhoogde maisproductie beïnvloedde wel de termijnmarkt in Chicago, waardoor de prijzen daar kelderden. Afgelopen vrijdag daalde de maisprijs met 3% ten opzichte van voorgaande week. Sinds begin december is de prijsdaling niet zo sterk geweest.

Wereldprijzen

Op de wereldmarkt is de tarweprijs fors gedaald. Op de termijnmarkt van Parijs daalde de tarwenotering vorige week vrijdag met 4,3% vergeleken met een week eerder naar een dieptepunt van €145,50 per ton. De tarweprijs van het eerstaflopende termijncontract stond sinds 2012 niet zo laag. De prijsindex van de IGC voor tarwe ging 1,9% omlaag naar 159 punten, de laagste prijsindex sinds juni 2010.

De prijsdaling op de internationale markten komt door de grote voorraden in de wereld. In de Verenigde Staten groeit de tarwevoorraad naar de grootste in 29 jaar. Daarnaast verhogen de gunstige weersomstandigheden de oogstprognoses. Alleen vanuit India en Oekraïne komen berichten dat de oogsten mogelijk tegenvallen. Daarnaast verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA voor 2015/'16 een krimp van hert tarweareaal met 1,5 miljoen naar 20,7 miljoen hectare. Het wordt het kleinste tarweareaal in de VS in 46 jaar.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Uit bovenstaand blijkt weer over duidelijk -wie- de voedselzekerheid betaalt. De boer moet eerst zorgen voor een voedselvoorraad en daarna krijgt hij de rekening gepresenteerd voor deze volksverzekering. Hoe grof kan de wereld bevolking het maken??

 • John*

  inderdaad boer is het enige werk waar je pas geld gaat verdienen als iedereen zijn taak slecht uitvoert. We missen gewoon een 'derde' afzet kanaal waar we overschotten kwijt kunnen zonder onze core business te verzieken. ethanol fabrieken en biogasinstallaties zijn goede voorbeelden.

 • breukers1

  Oogstprognoses terwijl de granen nog deels moeten uitstoelen. Zo'n heldere glazen bol wil ik ook wel!!

 • agratax(1)

  @beukers1. Op de zuidelijke helft van de aardbol is de oogst aanstaande of al in volle gang. Hier is dus duidelijk wat de oogst prognose is en op ons halfrond weten we in de grote graan gebieden hoe de groei is en hoe het verloop onder gemiddelde omstnadigheden zal zijn.

 • el

  Gunstig voor de vee en varkenshouders!

 • Bennie Stevelink

  @ei, in eerste instantie wel, maar door de lage graanprijs gaat men elders in de wereld meer graan aan vee voeren. De productie van vlees en melk nemen toe en de prijs zakt.
  Graan is de spil van de landbouwmarkt: is graan duur dan wordt alles duur, is graan goedkoop dan wordt alles goedkoop.

 • breukers1

  Als ik de markt analyses van pakweg een jaar terug tot nu bekijk kan ik mij toch niet aan de indruk onttrekken dat de informatie altijd begint met een negatieve start. Enige nuancering komt vaak/meestal in de laatste alinea. Zie ook het laatste bericht met betrekking tot de aardappelvoorraden. Opening met de boodschap dat de voorraad groter is van vorig jaar. Enkele regels verder wordt verklaard dat dit eigenlijk toch niet zo is en de productie van laatste oogst wel degelijk kleiner is dan voorgaande jaren. Dit alles ten dienste van de grote spelers op de markt? Natuurlijk zijn de voorraden groot en natuurlijk wordt er op het zuidelijk halfrond al geoogst. VS areaalkrimp van 1.5 milj. ha, droogte in het zwarte zeegebied en India. Er moet toch nog een groot gedeelte van de oogst groeien ! De huid wordt al verkocht voordat de beer geschoten is. De fles mag ook half vol zijn i.p.v. half leeg.

 • WGeverink

  Door alle negativiteit eromheen kan het met de graanprijs nog wel eens hard meevallen. Boeren gokken vaak goed door juist de gewassen te verbouwen die door de "experts" worden afgeraden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.