Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

'Gewasbescherming kan lastig zijn, maar we hebben een goed verhaal'

In juni wordt voor de tweede keer een Week van de Akkerbouw gehouden. "Als je wacht tot het met je imago de verkeerde kant op gaat, ben je te laat", zegt voorzitter Dirk de Lugt van de Brancheorganisatie Akkerbouw.

"Er is bij de burger interesse in waar het voedsel vandaan komt, zeg maar een soort nieuwsgierigheid. Tegelijk zie je dat de afstand tussen burger en voedselproductie groot is. Dat betekent dat we ons als akkerbouw moeten presenteren. Dat hebben we 3 jaar geleden gedaan met een Week van de Akkerbouw. Nu gaan we het weer doen."

Voorzitter Dirk de Lugt van de Brancheorganisatie Akkerbouw vertelt over het waarom van de Week van de Akkerbouw die van 20 tot en met 25 juni wordt gehouden. "Voor veel mensen is de productie van voedsel een ver-van-mijn-bed-show geworden. Suiker en graan worden grotendeels in producten verwerkt, als zodanig zijn ze niet zo zichtbaar. Wij willen laten zien waar veel basisgrondstoffen vandaag komen, hoe ze worden geproduceerd."

Waarom?

"Omdat ik denk dat we wat te vertellen hebben. De akkerbouw is een efficiënte, moderne en marktgerichte sector. De Nederlandse landbouw is een grote exporteur, daarin speelt de akkerbouw een belangrijke rol. Wat we ook willen laten zien is dat de akkerbouw een enorme verwerkende industrie heeft, en veredelingsbedrijven. Nederlandse veredelingsbedrijven voorzien de wereld van zaai- en pootgoed."

De akkerbouw heeft een goed imago. Was 'niets doen' ook geen optie geweest?

"Ik denk ook dat de akkerbouw een goed imago heeft. Maar als je niets doet is de kans groot dat er op een gegeven moment over je gepraat wordt en over je wordt besloten. Met het onderhouden van je goede imago kun je niet wachten tot het moment dat het de verkeerde kant op gaat. Dan heb je je kans gemist, dan ben je te laat. De positie die we hebben moeten we voor de toekomst veilig stellen. Niets doen is geen optie."

Wat is de doelgroep?

"Burgers, en vooral jonge gezinnen met kinderen tot een jaar of 12. Die zijn het meest met voedsel bezig en de herkomst ervan, en willen er dus wel wat van weten. Verder politiek, overheid, maatschappelijke organisaties en de media, journalisten. "
Voor die laatste groepen organiseren we in de Week van de Akkerbouw een sectordialoog. We beleggen een bijeenkomst op een akkerbouwbedrijf met vertegenwoordigers van de politiek, de retail en de verwerkende industrie. Thema is dan 'Kijk Vooruit'. Jonge boeren geven hun visie over de toekomst. Thema's zijn de duurzaamheid, biobased economy, voedselbehoefte en reststromen."

'Gewasbescherming kan lastig zijn, maar we hebben een goed verhaal'

 

Wat gaan de jonge gezinnen er van zien?

"Daarvoor gaan we op zaterdag 25 juni op verschillende plaatsen in het land een open dag organiseren. Clusters van bedrijven zullen dan geopend worden voor publiek: akkerbouwers, handelsbedrijven en verwerkers. We proberen dat zoveel mogelijk in de nabijheid van grotere plaatsen en steden te doen, want daar woont de doelgroep waar we ons op richten. We noemen dat Akkerspots, daar kunnen mensen met de akkerbouwer het land in, gewassen bekijken en aan proeverijen meedoen. Op deze akkerspots komt de bezoeker behalve de akkerbouwer ook de verwerkende en toeleverende industrie tegen. In Groningen Rixona, in Drenthe Avebe, in Noord-Holland weer meer de nadruk op de verdeling. Die akkerbouwers worden nu uitgezocht. Men kan zich ook aanmelden. Het gaat niet zozeer om grootte, maar om het ondernemerschap dat de akkerbouwers laten zien: innovatie, passie, kennis, gedrevenheid. Verder willen we veel via de social media doen. Alle akkerbouwers worden uitgenodigd daar een rol in te spelen met filmpjes, selfies, blogs." Uit de reacties uit het land blijkt dat onze aanpak aanslaat: er is veel belangstelling om mee te doen.

Een spectaculair onderdeel van de week is de Akkerrun, speciaal gericht op kinderen. Dit is een obstakelparcour voor basisscholieren van 8 – 12 jaar op een akkerbouwbedrijf. Drie jaar geleden hadden we de langste pannenkoek van Nederland, nu de Akkerrun.

Houdt u er rekening mee dat de chemische gewasbescherming een moeilijk punt kan worden bij al te veel transparantie? Aardappelen worden 15 tot 20 keer in het seizoen gespoten. Dat zal voor velen schrikken zijn.

"Kan lastig zijn, maar we hebben wel een heel goed verhaal. Gewassen hebben de juiste voeding en bescherming nodig voor een goede groei. Het mooie is dat we voldoen aan de meest strenge regelgeving. Met een minimale input van middelen halen we hoge producties. De milieubelasting in de akkerbouw is de afgelopen 10 jaar met meer dan 90% gedaald. Akkerbouwers zetten gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen gericht in om voldoende voedsel van goede kwaliteit te produceren. Maar zeker, het kan lastig zijn hier als akkerbouwer op een open dag de regie te houden. We praten daar vooraf wel over. Akkerbouwers worden daarbij ondersteund. Onze slogan is 'Ontdek het verhaal achter ons eten'. Daar moeten we over communiceren. Ga de discussie met de burger maar aan."

Wat kost die Week van de Akkerbouw?

"Het budget is ongeveer €100.000. Het grootste deel komt van de Stichting Hagelunie. We zijn daar erg blij mee. Daarnaast krijgt de Brancheorganisatie speciaal voor deze week een bijdrage van de sponsoren Agrifirm, CZAV, Avebe, Cosun, NAO en Vavi. Uiteindelijk is het minder dan een tientje per akkerbouwbedrijf."

Meer over de week van de akkerbouw op www.weekvandeakkerbouw.nl

Eén reactie

  • farmerbn

    Over enkele dagen is het weer landbouwbeurs in Parijs. Niet dat daar landbouwers komen maar de burgers worden uitgenodigd. Alle landbouwhuisdieren zijn present samen met de verwerkende industrie. Het is één kinderboerderij met een gigantische picknique/barbecue. Eén miljoen mensen komen kijken hoe goed de Franse boer zijn best doet om de burgers te voeden. Super pr en als later de boeren protesteren zijn alle burgers pro boer. Doe eens slim en ga met je mede bobo's (FC,LTO,suikerunie,forfarmers enz) naar Parijs en kijk hoe je de burger een vriend maakt van de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.