<em>Foto: Jan Willem Schouten</em> AkkerbouwAchtergrond

Europese verbruikers vrezen suikertekort

Er dreigt een tekort aan suiker op de Europese markt. De verenigde Europese suikergebruikers, verenigd in de CIUS, hebben daarom de Europese Commissie opgeroepen om maatregelen te nemen. Dat meldt Agra Europe.

De CIUS wil dat er voor maart nog een scenario ligt om de suikervoorziening zeker te stellen. Anders dalen de voorraden tot onder de niveaus in de jaren 2009/’10 en 2010/’11, waarschuwen ze. Toen kampte de verwerkende industrie met serieuze tekorten.

De eerste landen waar tekorten dreigen zijn die aan de randen van de EU, waar weinig bietsuiker geproduceerd wordt. De kans bestaat dat er tekorten zijn voor de directe consumptie, of dat productie van suikerhoudende voedingsmiddelen tijdelijk stopgezet moet worden, aldus de CIUS.

Toestemming lijkt voorbarig

De Europese commissie heeft toestemming gegeven voor export van in totaal 1,35 miljoen ton suiker buiten de quotering. Dat is de maximaal toegestane hoeveelheid binnen WTO-verband. Cius vindt dat voorbarig, gezien de traag verlopende import van suiker van buiten de EU.

Beheer
WP Admin