Akkerbouw

Achtergrond 1 reactielaatste update:15 feb 2016

'Cosun blijft bietentelerscoöperatie'

Dirk de Lugt (54) is sinds juni 2014 voorzitter van de raad van beheer van Cosun. De bietentelerscoöperatie presenteerde donderdag een bietenprijs van €43,01. Dat is 14% lager dan voor de oogst van 2014 is betaald.

De Lugt heeft ook een akkerbouwbedrijf op Texel, samen met zijn broer, zoon en neef.

Bent u als akkerbouwer tevreden met een bietenprijs van €43,01?

"Als teler wil ik natuurlijk liever een hogere prijs. Maar ik denk dat mijn collega-telers er begrip voor hebben dat de bietenprijs sterk afhangt van de suikerprijs. De suikerquotering bestaat sinds 1968 in de EU. Al die tijd was suiker niet zo goedkoop als in 2015."

Cosun hanteert vanaf oogst 2017 een minimumprijs van €32,50. Zou u voor die prijs bieten telen?

"Niet als dat structureel de prijs zou zijn. Maar dat verwacht ik niet. Cosun heeft sterke dochterbedrijven. De Nederlandse bietentelers zijn de beste van Europa. Cosun heeft zich goed voorbereid op de afschaffing van de suikerquotering in 2017."

Cosun heeft een eigen vermogen van ruim €1 miljard, goed voor een solvabiliteit van 65%. Kan Cosun niet wat van het eigen vermogen in de minimumbietenprijs steken?

"Onze dochterbedrijven groeien vooral autonoom. Maar als zich een mooie overname aandient, wil Cosun voldoende vermogen hebben, ook als de bietenprijs eens tegen zit."

De omzet van Suiker Unie daalde en die van Aviko steeg. Beide bedrijven zijn nu vrijwel even groot en de kans is groot dat Aviko groter wordt dan Suiker Unie. Wat betekent dat voor de strategie van Cosun?

"Cosun blijft een bietentelerscoöperatie. De dochterbedrijven moeten samen een bijdrage leveren van minstens €5 aan de bietenprijs. Doordat Cosun na 2017 meer bieten gaat verwerken, moeten de dochterbedrijven meer gaan bijdragen."

Alle bietentelers moeten vanaf 2018 verplicht meedoen aan het teeltregistratiesysteem Unitip. Doet uw akkerbouwbedrijf daar aan mee?

"In 2015 wel, daarvoor niet alle jaren. Deelname vergroot het rendement van de bietenteelt. Maar als je een aantal jaren hebt meegedaan, wordt het leereffect kleiner. Ongeveer 15% van de leden deed er in 2015 aan mee."

Waarom stelt Cosun deelname dan verplicht?

"Onze klanten willen weten waar hun grondstoffen vandaan komen en hoe ze zijn geproduceerd. Suiker Unie is met Unitip de enige suikerproducent in de EU die op het hoogste niveau aan alle criteria voldoet van de SAI (Sustainable Agriculture Initiative). Telers die hebben meegedaan aan Unitip realiseren een 10% hogere opbrengst. Ik snap dat boeren niet zitten te wachten op extra administratie. Maar het helpt Suiker Unie om de positie op de afzetmarkt verder te versterken."

Eén reactie

  • moi !

    Suiker UNIE heeft een monopolie positie gekregen hier in Nederland , dat kan door de jaren wel eens in het nadele zijn van de bietentelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.