Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Bunge verdient ondanks graanmalaise meer

Het Amerikaanse agriconcern Bunge heeft in 2015 een winst geboekt van 791 miljoen dollar (€710 miljoen). Dat is 53% meer dan in 2014.

Bunge verdiende meer aan de verwerking van soja en suikerriet en exporteerde meer graan vanuit Zuid-Amerika. De betrekkelijk lage graanprijs maakt wel dat de marges in meerjarig perspectief heel bescheiden blijven.

Omzet fors omlaag

Bunge behoort tot de wereldwijde elite van internationale graanhandelaren. Net als concurrenten ADM en Cargill heeft het bedrijf naast een grote handelspoot ook fabrieken die grondstoffen verwerken tot veevoer, bio-ethanol en andere producten. Omdat prijzen van graan en soja zijn gedaald, is de omzet van Bunge met omgerekend €12,3 miljard afgenomen.

Slechte suikermarkt

In 2015 boekte de divisie die suiker verhandelt en verwerkt tot bio-ethanol net als het jaar ervoor een verlies van enkele tientallen miljoenen. De divisie die voedingsmiddelen en speciale ingrediënten maakt voor voedingsconcerns zag de omzet met een derde afnemen. In Brazilië is door de economische malaise veel prijsdruk. Beide divisies hebben last van sterke margedruk.

Handelsdivisie presteert beter

De kern van het bedrijf, de handel in oliezaden en granen, boekte daarentegen zowel meer omzet als betere marges. Voor het tweede jaar blijft het lastig geld te verdienen omdat boeren product vasthouden in de hoop op betere prijzen. De prijsschommelingen zijn bij lage grondstofprijzen minder groot, waardoor dus ook minder kan worden verdiend met op het juiste moment inkopen en verkopen.

Bunge is gevestigd in de Verenigde Staten maar met name groot in Zuid-Amerika. Het bedrijf werd ooit in Amsterdam opgericht.

Eén reactie

  • farmerbn

    Ook hier is meer geld te verdienen met handel dan met (ver)werken. Gewoon tussen de koper en verkoper zitten en geld nemen. Als er verlies dreigt , dan wegblijven en er voor zorgen dat je geen hoge vaste kosten hebt (fabrieken, personeel enz)

Of registreer je om te kunnen reageren.