Akkerbouw

Achtergrond 2121 x bekeken

Aanbod uien groter dan vraag

Op het moment kan een aantal sorteerders en verwerkers de fijne uien niet goed afzetten, omdat er te weinig vraag naar die sortering is. De stemming is daardoor flauw.

De vraag naar grove uien blijft aanhouden, maar de handel is erg rustig. Kwalitatief gezien zijn de aangeboden uien redelijk goed, al zitten ze niet op hetzelfde niveau als vorig jaar. Partijen met een mooie kleur worden voor €20 per 100 kilo nog wel verkocht.

De beurs in Emmeloord noteert zowel voor fijne als grove uien stabiel, mede doordat er deze week vrijwel geen transacties waren. Eerder deze week noteerden de telersbeurs in Goes en de beurs in Middenmeer lager voor zaaiuien.

Minder uien geëxporteerd

Het wekelijkse exportvolume is na het wegvallen van Senegal teruggezakt. Het eerste deel van het exportseizoen is er veel uitgevoerd. Vergeleken met dit eerste deel van het exportseizoen wordt het de komende weken lastiger de resterende uien af te zetten. Dat komt deels doordat landen als Panama en Colombia, net als Afrika, de grens sluiten om eigen oogst te bevorderen, terwijl Brazilië nu uien koopt in Argentinië. De verwachting is dat er meer uien naar Oost-Europa gaan, gezien de oogstopbrengsten daar dit seizoen tegenvallen.

Prognose: flauwe stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.