Akkerbouw

Achtergrond

Hoogste prijs Aviko-aflandpool sinds oprichting

De in de Aviko-aflandpool gerealiseerde prijzen zijn het hoogst sinds de oprichting van de aflandpool in 2013. De 'score': tot €170 per ton.

De poolprijs voor de Aviko Potato aflandpool voor leveringsweek 34 bedraagt €170,02 per ton voor de rassen in de AA-groep (Innovator, Agria en Zorba) en €165,02 per ton voor de overige rassen Fontane, Miranda, Victoria en Lady Amarillla. Voor leveringsweek 35 bedragen de poolprijzen respectievelijk €167,52 en 165,52 en voor leveringsweken 36 tot en met 44 €165,02 en €160,2. De gerealiseerde prijzen zijn het hoogst sinds de oprichting van de aflandpool in 2013. In 2015 lag die gemiddeld rond de €140, in 2014 op €52 en in 2013 op gemiddeld €142 per ton.

Jan van Kempen, voorzitter van de Aardappel Telers Commissie (ATC) is niet ontevreden over het resultaat: "De aflandpool is een pool met voorverkoop. In het voorjaar was de verwachtingswaarde van de markt laag, vanwege de grote areaaluitbreiding in de EU-5. In België, een belangrijke leverancier van midden-vroege aardappelen, was zelfs sprake van 10% groei. De voorverkoopaardappelen zijn daardoor niet voor de hoofdprijs verkocht. Door de gemiddeld lage hectare-opbrengsten en de waterschade in juni-juli, kantelde het sentiment, waardoor we uiteindelijk een goede poolprijs hebben kunnen realiseren.”

Forse groei aflandpool sinds 2013

De aflandpool van Aviko Potato heeft sinds de oprichting in 2013 een forse groei doorgemaakt. Werd in het eerste jaar een oppervlakte van 645 hectare vastgelegd, dit jaar was sprake van 1.281 hectare. De groei van de pool is volgens Jan van Kempen, voorzitter van de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato, het bewijs dat de telers behoefte hebben aan deze afzetvorm. Het gaat met name om aardappelen die geteeld worden in de Achterhoek en in het zuidoostelijk zandgebied.

Foto

  • De hoogste prijs van de Aviko-aflandpool is bereikt sinds de oprichting van die pool. - Foto: Peter Roek

    De hoogste prijs van de Aviko-aflandpool is bereikt sinds de oprichting van die pool. - Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.