VS verschuift tarwe-export naar kwaliteitskopers - Foto: Jan Willem van Vliet AkkerbouwAchtergrond

VS verschuift tarwe-export naar kwaliteitskopers

De VS was vorige eeuw de grootste tarwe-exporteur in de wereld, nu niet meer. Het land heeft de bakens verzet naar landen die meer willen betalen.

De Verenigde Staten verleggen de bakens in de tarwe-export. Amerikaanse tarwe vindt steeds meer zijn weg naar Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De markten in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en India zijn minder interessant geworden. Dat levert de VS extra inkomsten op, stelt directielid Ian Flagg van de US Wheat Associates, de promotieorganisatie van Amerikaanse tarwe. “De landen in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië kopen tarwe op kwaliteit. Noord-Afrika, het Midden-Oosten en India zijn prijskopers.”

Minder Amerikaanse export

Flagg presenteerde op een bijeenkomst in Rotterdam een overzicht van de Amerikaanse tarwe-export. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw was de VS heer en meester op de tarwemarkt, met een aandeel van 43%. Amerika heeft in ruim veertig jaar behoorlijk aandeel moeten inleveren. Flagg neemt het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Dan heeft de EU de nummer 1-positie overgenomen van de VS op de tarwemarkt, met een aandeel van 25%. De VS neemt 20% van de wereldhandel in tarwe voor zijn rekening, evenveel als de Zwarte Zee-landen (Rusland, Oekraïne en Kazachstan).

Dalende export

De Amerikaanse exporteurs hebben last van de dure dollar. Flagg: “De dollarkoers is de hoogste in 13 jaar. Dat maakt import duurder en dat beïnvloedt vooral de prijskopers. De export vanuit de VS naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten en India daalde van 11 miljoen ton in 1995/1996 naar 1 miljoen ton in 2014/2015.”

Kwaliteitskopers leveren geld op

Maar die daling wordt gecompenseerd door extra verkopen in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De export naar die landen groeide in dezelfde periode van 12 miljoen naar 22 miljoen ton. Die landen willen meer betalen voor goede kwaliteit Amerikaanse tarwe. Volgens Flagg betalen Egypte en Saoedi-Arabië momenteel $178 per ton tarwe afkomstig uit de EU en de landen rond de Zwarte Zee. Amerikaanse tarwe brengt in Japan en Taiwan $204 tot $224 per ton op. De waarde van de tarwe-export is in de VS dan ook de hoogste ter wereld.

Rusland aan top

Flagg berekent dat de VS van 2011 tot en met 2015 per jaar gemiddeld zo’n $8,5 miljard aan tarwe verkoopt op de wereldmarkt. Dat ligt voor Canada rond de $6,2 miljard en voor Australië op ongeveer $5,8 miljard. Rusland, dat dit seizoen de grootste tarwe-exporteur is in de wereld, verkocht in die vijf jaar gemiddeld $4,1 miljard per jaar aan tarwe. Flagg: “Leveren aan kwaliteitskopers levert de VS jaarlijks miljarden dollars extra op.”

Beheer
WP Admin