'Teler in VS omarmde transgene suikerbiet zeer snel' AkkerbouwAchtergrond

‘Teler in VS omarmde transgene suikerbiet zeer snel’

Genetisch gemodificeerde (GMO) suikerbieten besparen een teler in de VS veel kosten voor de onkruidbestrijding. Ook zijn de hectareopbrengsten hoger. Daarom werd geen enkel transgeen gewas zo snel geadopteerd door de Amerikaanse akkerbouwers als de suikerbiet, die door genetische modificatie resistent was gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup.

Monsanto en KWS Saat hebben teelttoelatingen in de VS voor deze bieten.

Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een rapport over transgene gewassen in de VS. In 1998 kregen Monsanto/Novartis Seeds een toelating voor een Roundup-resistente biet. Door juridische procedures was pas in 2008 voldoende zaad beschikbaar voor de akkerbouwers. Dat voorjaar werd direct 60% van het areaal ingezaaid met de transgene biet. In 2009 steeg dat naar 95%. Inmiddels wordt op 99% van het bietenareaal de transgene variëteit geteeld.

Het USDA verwijst naar andere onderzoeken om duidelijk te maken waarom de transgene biet zo populair is bij akkerbouwers. De wortelopbrengst ligt 4 tot 18% hoger dan bij traditionele bieten. En de akkerbouwers zijn minder geld kwijt aan onkruidbestrijding. Het financiële voordeel bedraagt $96 tot $224 per hectare (€91 tot €212), afhankelijk van grondsoort en onkruiddruk.

Langzamere acceptatie transgeen koolzaad

De acceptatie van transgeen koolzaad ging veel langzamer. In 1999 kreeg een Roundup-resistent koolzaad van Monsanto een toelating. In 2001 had dat 70% van het totale koolzaadareaal veroverd. Het duurde tot 2012 voor dat aandeel boven de 95% kwam.

Ook andere transgene gewassen worden massaal geteeld in de VS. Volgens USDA is het aandeel GMO bij mais, katoen en sojabonen ook al boven de 90%. Bij alfalfa (luzerne) is de acceptatie veel lager. Volgens het USDA wordt op 32% van nieuw ingezaaide percelen een transgene variëteit gebruikt. Het landbouwministerie weet niet hoe dat komt, maar wellicht speelt een rol dat alfalfa een meerjarig gewas is.

Beheer
WP Admin