Foto: Henk Riswick AkkerbouwAchtergrond

Minder wintertarwe in VS en Oekraïne

De akkerbouwers in de VS en in Oekraïne hebben minder wintertarwe gezaaid. In de EU blijft het areaal stabiel. In Rusland groeit het aandeel wintertarwe in de bouwplannen.

Rotterdam – De akkerbouwers in de VS en in Oekraïne hebben minder wintertarwe gezaaid. In de EU blijft het areaal stabiel. In Rusland groeit het aandeel wintertarwe in de bouwplannen.

De US Wheat Associates heeft op een rij gezet hoe het areaal wintertarwe op het noordelijk halfrond zich ontwikkelt bij de grote producenten. Dat heeft invloed op de uiteindelijke tarweproductie in het nieuwe seizoen 2017/’18. Het areaal wintertarwe in de VS krimpt 2% tot 7%, verwacht marketingdirecteur Rutger Koekoek. “De telers reageren op de lagere prijzen en gaan besparen op teeltkosten, zoals bemesting en gewasbescherming. De conditie van de wintertarwe is momenteel wel bovengemiddeld goed”, zei Koekoek op een bijeenkomst in Rotterdam.

Voor EU stabiel areaal verwacht, droogte Frankrijk kan invloed hebben

Voor de EU verwacht Koekoek een stabiel areaal wintertarwe. “Het was wel erg droog in Frankrijk na het zaaien. Dat kan de ontwikkeling van het gewas beïnvloeden.”

Rusland

In Rusland groeit de belangstelling voor de tarweteelt. Koekoek verwacht een areaalgroei van 3% tot 6%. “De inzaai verliep voorspoedig onder goede weersomstandigheden. De tarwe gaat beter ontwikkeld de winter in dan vorig najaar.”

Dat is anders in Oekraïne. De akkerbouwers daar zaaien 3% minder wintertarwe. Koekoek schat dat het areaal 7% tot 10% onder het vijfjaarlijks gemiddelde uitkomt. “Het was erg droog in Oekraïne in september tijdens het zaaien. In oktober viel veel regen, in bijna het hele land twee keer de normale hoeveelheid. Door de late inzaai is er meer kans op uitwintering.”

Tarweoogst in Australië en Argentinië

Op het zuidelijk halfrond zijn de twee grootste producenten Australië en Argentinië begonnen aan de tarweoogst. Koekoek verwacht dat beide landen veel tarwe oogsten. “Maar in het oosten van Australië valt de kwaliteit tegen door regen. Ook in Argentinië wordt een lagere kwaliteit tarwe verwacht vanwege regenval laat in het groeiseizoen.”

Koekoek constateert dat de vraag naar tarwe groeit. “De wereld verbruikt dit seizoen 2016/’17 voor het vierde achtereenvolgende jaar een recordhoeveelheid tarwe. De wereldhandel ligt 9% boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Maar de grote oogst van dit seizoen drukt de prijs. De Amerikaanse tarweteler ontvangt dit seizoen naar verwachting gemiddeld $129 tot $143 per ton. De gemiddelde telersprijs was vorig seizoen $180. In 2014/2015 ontving de teler gemiddeld $220.”

Beheer
WP Admin