Vraag naar bloemkool trekt aan in positieve markt - Foto: ANP AkkerbouwAchtergrond

Vraag naar bloemkool trekt aan in positieve markt

De vraag naar bloemkool trekt aan. De handel is wel voorzichtig, omdat er nog partijen op de markt komen die wat langer in de koelcel hebben gezeten en niet op hun top geoogst zijn.

Het is de vraag hoe deze bloemkolen zich houden als ze uit de koeling komen.

De kwaliteit van de bloemkool die vers gesneden wordt, is daarentegen uitstekend. Door het achterwege blijven van vochtig, broeierig weer is er nauwelijks sprake van geel blad. Ook zijn de kolen mooi wit, vast en de onderkanten goed gesloten. Gezien de weersvoorspellingen komt daar voorlopig geen verandering in. Dat zou de handel een stuk zekerheid moeten geven omtrent de kwaliteit en dat zou weer kunnen leiden tot het aantrekken van de markt.

Wisselende gewasstand

De stand van de gewassen is wel wisselend. Bij de ene teler was de drukte vorige week achter de rug, terwijl de andere nog volop aan het oogsten was. Verder zitten er in sommige planten bloemkolen ter grootte van tennisballen, terwijl in andere planten nog kleinere kolen zitten. De komende weken lijkt het dan ook rustig te blijven en zal menig teler niet op volle capaciteit oogsten. Het einde van het seizoen lijkt over een lang traject te worden uitgesmeerd.

Prijzen fluctueren

De prijzen schommelen deze week voor de zessen rond €1 per stuk. Wel is opmerkelijk dat bij BelOrta sprake is van een daling van een piek van €1,46 midden vorige week naar €1,09 op maandag 17 oktober. Bij REO Veiling was er op 12 oktober ook een piek in de prijsvorming van €1,15, deze week is 95 cent betaald. Bij ZON fruit & vegetables stijgen de prijzen juist sinds 5 oktober van 38 cent naar €1,06.

Prognose: aantrekkende prijzen

Beheer
WP Admin