Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Uniformer uienperceel dankzij cambridgerol

Hermannus Begeman drukte de grond voor het uien zaaien dit jaar aan met een cambridgerol om aaltjes te bestrijden. "Volgend jaar ga ik de rol zeker weer gebruiken."

Begeman teelt samen met collega Geert Smit 5,5 hectare zaauien in Nieuwe Pekela (Groningen). Ze gebruikten dit voorjaar voor het eerst een cambridgerol om de grond voor het zaaien van uien aan te drukken. "Met strakke, egale grond wilden we de schade van aaltjes in de uien beperken", vertelt Begeman. "Dat was nodig. Want aaltjesbestrijder Vydate was na 2015 ook dit jaar niet beschikbaar."

Minder aaltjesschade op stevigere grond

De teler kwam het principe van het aandrukken voor het eerst tegen bij PPO-proefboerderij Valthermond. Daar bleek dat de aaltjesschade minder was op stijvere grond. De uien deden het in een proef beter dan in de grond er omheen.

Het bleek een kans voor Begeman. "Wij zitten op versleten dalgrond en die is niet ideaal uniform." Hij merkte de gevolgen elk jaar weer. "Aaltjesschade was er altijd en we hadden nooit een uniform gewas. Op plekjes bleef de groei achter of werd de ui een 'diknek'. Dat werd tarra en werkte door in de opbrengst. Zonder Vydate konden we daar weinig tegen doen."

De opbrengsten varieerden de afgelopen jaren sterk van 40 (veel aaltjes) tot zelfs 67 ton per hectare. "Gemiddeld moeten we hier 60 ton kunnen halen, maar dat redde ik meestal niet."

De uien zijn net van het land. Er lijkt iets meer uniformiteit te zijn. Over de aaltjesschade kan Hermannus Begeman nog weinig zeggen.</p>
<p><em>Foto: Hans Banus</em>
De uien zijn net van het land. Er lijkt iets meer uniformiteit te zijn. Over de aaltjesschade kan Hermannus Begeman nog weinig zeggen.

Foto: Hans Banus

Werken met cambridgerol bevalt goed

Dit jaar, de uien zijn net van het land, lijkt er iets meer uniformiteit te zijn. Over de aaltjesschade kan Begeman nog weinig zeggen, maar de opbrengst valt hem zeker niet tegen. "De grove schatting is 55 ton netto. En dat is niet slecht gezien de groeiomstandigheden van dit jaar."

Bovendien beviel het werken met de cambridgerol goed. "De loonwerker kon het aandrukken en zaaien met gps heel precies uitvoeren. En de grond was door de rol mooi strak en hard. Daardoor ging de onkruidbestrijding beter. Op egale grond is er geen schaduwwerking door kluiten. Dan wordt alles beter verspreid."

Stuiven is aandachtspunt

Aandachtspunt was het stuiven. In Zuidoost-Groningen kan het flink waaien, zeker op een glad perceel stuift het snel. Rundveemest uitrijden was geen optie, omdat Begeman mycorrhizaschimmels heeft toegepast. Hij koos daarom - naast het meezaaien van gerst in het uienbed - voor papierpulp. "We hebben dit jaar zo'n 'dekentje' over het uienperceel gelegd. En dat ging goed: het heeft totaal niet gestoven."

Omdat de uienoogst dit jaar naar omstandigheden uniformer lijkt te zijn, wil Begeman de cambridgerol niet kwijt. "Volgend jaar ga ik 'm zeker weer gebruiken. Je moet erop letten dat zaaimachine en rol dezelfde route volgen. Met gps gaat dat probleemloos."

Eén reactie

  • knookie

    Om wat voor aaltjes gaat het in dit artikel?

Of registreer je om te kunnen reageren.