Akkerbouw

Achtergrond 1623 x bekeken

Telers houden uien vast in bewaring

Telers houden de uien vast, nu vrijwel alles van het land is. Voor de uien in opslag zijn kosten gemaakt die telers terug willen zien in de prijs.

De uiennotering op de beurs in Emmeloord is iets verhoogd. De prijs van zaaiuien bleef stabiel.

Spanning neemt toe

De spanning neemt wat toe bij verwerkers en exporteurs, die begin deze week probeerden de baalprijs wat omhoog te krijgen. Zonder succes. De baalprijs ligt zo’n €3 per 100 kilo boven de telersprijs. Exporteurs zien de marges liever rond €5 per 100 kilo en proberen de baalprijs aan de onderkant op €14 per 100 kilo te houden.

Mooie hoeveelheden uien geëxporteerd

De vraag vanuit afnemers is niet sterk genoeg om de baalprijs te verhogen. Toch worden per week nog mooie hoeveelheden uien uitgevoerd. De gemiddelde weekexport lijkt gezakt te zijn van zo’n 24.000 ton uien (eind augustus) naar ruim 20.000 ton per week (begin oktober). De export was fors aan het eind van de zomer, omdat Senegal toen werd overspoeld met uien.

Verschillende exporteurs zien op het moment geen mogelijkheden voor nieuwe afzetmarkten. Afrika neemt wat uien af. En de zaaiuien gaan naar Azië, waar ook India en China aan de markt zijn. In Brazilië worden uien zelfs kapot gefreesd, omdat de uien niet worden opgeslagen. Europa vraagt geen uien. Polen heeft voldoende uien, mits er een strenge winter komt.

Prognose: rustige stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u in Boerderij op Maat:  

Uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Plantuien af land Goes

Of registreer je om te kunnen reageren.