Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs kabbelt voort bij weinig handel

De graanmarkten zijn redelijk rustig deze week. Er is voldoende tarwe in de wereld, maar het verbruik neemt ook toe.

Kopers willen niet kopen en verkopers niet verkopen. Als gevolg daarvan kabbelen de prijzen een beetje voort.

De Rotterdamse graanbeurs noteerde begin deze week voor EU-voertarwe €1 hoger op €162 per ton. Voor EU-voergerst werd €1 hoger genoteerd op €151 per ton. Ook de graanbeurs in Groningen noteerde €1 hoger op €155 per ton voor voertarwe, hoewel er weinig vraag is op het huidige prijsniveau.

West-Europese tarwe valt tegen

Het weerkundig bureau Mars van de Europese Commissie was in de laatste publicatie redelijk positief over de tarweopbrengsten. Er zijn echter geluiden vanuit België en Letland dat de Commissie te positief is geweest. Aan de andere kant zegt de handel dat de prognose voor Frankrijk aan de lage kant is. Duidelijk is in ieder geval dat de kwaliteit en opbrengsten van West-Europese tarwe tegenvallen.

Normaal is Egypte een grote afnemer van Franse tarwe, maar Egypte koopt elders in. Egypte heeft begin deze week 240.000 ton Russische tarwe gekocht. Het is daar goedkoper. Dat is de tweede aankoop die Egypte doet sinds de opheffing van de nultolerantie voor ergot-schimmel (moederkoorn) medio september.

De tarweoogst is dit jaar dan wel groot, maar de eiwitgehaltes vallen in verschillende regio’s tegen. Verschillende partijen zijn op zoek naar tarwe van hoge kwaliteit, nu de kwaliteit van de tarwe in Canada en Australië mogelijk tegenvalt. De prijzen op de termijnmarkt in Chicago blijven steken op het laagste punt in tien jaar. Terwijl in Minneapolis de prijzen wat hoger liggen, omdat de eiwitgehaltes in de voorjaarstarwe daar niet tegenvallen.

Prognose: vrijwel stabiele tarweprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.