Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Tarwenoteringen bewegen nauwelijks

De tarwenoteringen bewegen deze week weinig. De Rotterdamse graanbeurs noteerde begin van de week voor EU-voertarwe iets hoger op €163 per ton (plus €1).

De graanbeurs in Groningen houdt de voertarwenotering stabiel op €155. Er zijn geen nieuwe impulsen in de markt, die de prijzen in beweging brengen.

Verschillende landen importeren tarwe, omdat ze niet zelfvoorzienend zijn of omdat ze kampen met tegenvallende oogsten. Algerije heeft een internationale tender voor maaltarwe uitgezet. Het land importeert normaal veel uit Frankrijk. Door tegenvallende oogsten in West-Europa zoekt Algerije naar andere aanbieders. India heeft de importheffingen voor tarwe verlaagd, omdat de eigen productie tegenvalt. Daartegenover staat dat Canada en de VS, maar ook landen in het Zwarte Zeegebied, goede opbrengsten hebben. Hierdoor is er voldoende tarwe op de wereldmarkt beschikbaar.

Egypte importeert minder, maar nog steeds veel

De Amerikaanse landbouwraad in Egypte verlaagde de tarwe-invoerprognose voor seizoen 2016/’17 naar 11,8 miljoen ton. Dat is nog steeds een recordimport van tarwe, ondanks het feit dat de handel Egypte tijdelijk links liet liggen vanwege het tijdelijk invoeren van een nultolerantie voor de ergot-schimmel.

De Russische tarwe is toch meer aangetast door de neerslag in augustus dan eerder werd verwacht, meldt Black Earth Farming (BEF), een groot Russisch landbouwconcern. Volgens BEF is de recordproductie van winter- en zomertarwe respectievelijk 4,3 ton per hectare en 2,2 ton per hectare. Dat is lager dan de oogstprognose in augustus, toen werd uitgegaan van 4,9 ton per hectare voor wintertarwe en 2,8 ton per hectare voor zomertarwe. Omdat de kwaliteit tegenvalt, is de verwachting dat de prijsdruk voor tarwe toeneemt.

Prognose: vrijwel stabiele tarweprijs.

Eén reactie

  • farmerbn

    Nog even en er staat dat er een tekort komt (van maaltarwe).

Of registreer je om te kunnen reageren.