Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs blijft bovengemiddeld hoog

Op de termijnmarkt in Londen sloot het eerst aflopende suikercontract (december-2016) maandag op $588,30 per ton (€527).

De notering steeg medio vorige week fors, omdat het oktobercontract afliep. Hoewel de prijsstijging van vorige week weer tenietgedaan is, staat de suikerprijs op een relatief hoog niveau. Vergeleken met begin oktober 2015 staat de suikerprijs voor het eerst aflopende contract $210 per ton (€188) hoger.

Tegenvallende oogstberichten elders

Tegenvallende oogstberichten vanuit Brazilië, India en Thailand zorgen voor forse prijsstijgingen van suiker op de wereldmarkt. Brazilië kampte begin dit jaar met een tekort aan neerslag en in augustus viel te veel regen, waardoor de oogst niet soepel verliep. In India zijn er gebieden waar te weinig regen is gevallen, maar ook productieregio’s die te veel neerslag hebben gehad. De Thaise overheid stimuleert telers met een financiële vergoeding om meer suikerriet te gaan planten.

Wereldwijd slinken de suikervoorraden door een hogere consumptie dan productie. Dat zorgt voor een prijsstijging op de wereldmarkt.

Bietenareaal gegroeid

Het bietenareaal in de Europese Unie is voor seizoen 2016/’17 met 0,1 miljoen hectare gegroeid, naar 1,4 miljoen hectare. De bietenopbrengsten vallen dit seizoen in de EU hoger uit. Volgens de laatste prognose van het marktbureau Mars van de Europese Commissie stijgt de gemiddelde opbrengst in 2016 van suikerbieten in de EU met 2,4% vergeleken met het 5-jarig gemiddelde. Het grotere areaal in combinatie met hogere opbrengsten in de EU kan later dit jaar prijsdruk voor suiker betekenen.

Prognose: stijgende internationale suikerprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.