Akkerbouw

Achtergrond

Sterkere vraag drijft tarweprijs op

De stemming op de graanmarkt is positiever dan vorige week. De vraag is wat sterker dan het directe aanbod, waardoor verschillende noteringen stijgen.

De Rotterdamse graanbeurs noteerde begin van de week voor EU-voertarwe hoger op €169 per ton (plus €6). De graanbeurs in Groningen verhoogde de voertarwe-notering met €3 naar €158. De prijzen op de termijnmarkt in Parijs en Chicago stijgen ook, voornamelijk omdat er wat posities afgedekt worden. Daar komt bij dat het weerfenomeen La Niña de oogsten voor het volgende seizoen beïnvloedt. In Brazilië en de Verenigde Staten wordt het droger en in Argentinië juist natter.

De positievere stemming op de tarwemarkt wordt grotendeels gemaakt door de veranderingen voor de nieuwe oogst. Voor de oude oogst verandert er niet veel in de markt. De productie van tarwe in seizoen 2016/’17 is hoger dan het verbruik. De exportactiviteiten in Europa nemen wat toe, met vraag vanuit Algerije, Egypte en Saoedi-Arabië. Duitsland en Polen hebben ingeschreven op tenders van Algerije en Saoedi-Arabië.

Maisnoteringen Parijs vrijwel gelijk

De maisnoteringen op de termijnmarkt in Parijs blijven vrijwel gelijk. De tegenvallende maisoogst (zo’n 12 miljoen ton) in Frankrijk wordt waarschijnlijk gecompenseerd door de gunstige maisoogst van Oekraïne en de Verenigde Staten. De markt wordt beïnvloed door de Chinese overheid. China is erop gericht om eigen maisvoorraad op de markt te brengen en invoer van grove korrelmais te beperken. Door hoge interventieprijzen van mais heeft het land enorme voorraden opgebouwd van 111 miljoen ton mais in seizoen 2015/’16. Dat is meer dan de helft van de eindvoorraad in de wereld. Om de relatief hoge opslag- en productiekosten te drukken, stimuleert China akkerbouwers om minder mais te telen.

Prognose: graanprijzen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.