Rabo: tarwevoorraad ongewijzigd, korte prijsopleving - Foto: Peter Roek AkkerbouwAchtergrond

Rabo: tarwevoorraad ongewijzigd, korte prijsopleving

De wereldvoorraden van tarwe blijven onveranderd, ondanks de sterke vraag naar tarwe op korte termijn door wisselkoersen en speculanten die posities innemen.

Dat schrijft de Rabobank in het maandelijkse Agri Commodity Markets Research, een rapport over de grondstoffenmarkt. Over het algemeen blijft het beeld gelijk. De oogstrisico’s stuwen de tarweprijzen eind van het jaar wellicht omhoog. De export loopt wat meer door, waardoor de termijnmarkten zowel in Parijs als Chicago aantrekken. De afgelopen weken hebben Jordanië, Syrië, Algerije, Zuid-Korea en Saoedi-Arabië tenders uitgeschreven om verzekerd te zijn van tarwe.

Hoogste maisvoorraad VS in 30 jaar

Nu ruim de helft van de mais in de Verenigde Staten is geoogst, lijkt het land verzekerd te zijn van een recordoogst. De maisvoorraad in de Verenigde Staten komt in seizoen 2016-’17 uit op de hoogste in 30 jaar. De hoge maisvoorraad zorgt voor een plafond boven de maisprijs.

Het grotere areaal mais in Zuid-Amerika vergeleken met een jaar eerder biedt mogelijkheden voor de export. Toch wordt het weerfenomeen La Niña nauwlettend in de gaten gehouden. In Brazilië en de Verenigde Staten wordt het droger en in Argentinië juist natter.

Sojabonenprijs heeft bodem bereikt

De sojabonenprijs lijkt in de Verenigde Staten de bodem te hebben bereikt. De sojabonenoogst is grotendeels binnen en de opbrengsten komen op een recordhoogte uit. De markt verlegt de focus binnenkort van de Verenigde Staten naar de sojabonenoogst in Zuid-Amerika.

Beheer
WP Admin