Akkerbouw

Achtergrond 1239 x bekeken

Prijs Chinese kool onderuit door snelle afrijping

De prijs voor Chinese kool zit zwaar in mineur, veroorzaakt door te snel afrijpende kool voor de bewaring.

"Wie nu kan verkopen voor 20 cent per stuk, doet het goed", zegt een teler. Het warme weer in september zorgde ervoor dat veel Chinese kool voor de bewaring nu al oogstrijp is. Dat is weken eerder dan de bedoeling. Een deel van deze kool komt nu al op de markt. Nadelig is ook de groeispurt na de regen van het afgelopen weekend, die eveneens zorgt voor een hoger aanbod dan de markt aankan.

Een Chinese-koolteler in West-Brabant wijst daarnaast op collega’s in oost-Nederland. "Het is goed mogelijk dat ze iets meer Chinese kool geplant hebben na het slechte weer, waarmee ze de afgelopen zomer te kampen hebben gehad", oppert hij.

Prijzen van veel bladgewassen onder druk

De haperende prijsvorming staat niet op zichzelf, want ook voor veel andere (blad)gewassen staat de prijs onder druk, signaleert de teler uit Brabant. "Voor ijsbergsla geldt hetzelfde als voor Chinese kool: er is nu meer aanbod dan de markt aankan. Ik hoop dat de aansluiting met de Spaanse sla niet te vlot gaat, dan kunnen die telers misschien nog wat geld verdienen."

Albert Heijn vraagt voor Chinese kool €1,79 per stuk, Jumbo eveneens €1,79 en Plus €1,99.

Prognose: ruim aanbod, prijs blijft onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.