Akkerbouw

Achtergrond 1634 x bekeken

Goede verwachtingen voor prei tot in december

Hoewel het prijsbeeld soms wat wisselt, is er in grote lijnen sprake van een redelijke tot ronduit goede prijsvorming voor prei in de afgelopen weken.

De aanvoer blijft nog steeds wat onder het gebruikelijke niveau en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Verder is er sprake van een bovengemiddelde exportvraag, met name vanuit Spanje, Frankrijk en Italië. Dat alles maakt dat er goede verwachtingen zijn ten aanzien van de prijsvorming voor prei, zelfs tot in december.

De woordvoerder van REO Veiling bestempelt de huidige prijsvorming ronduit als goed en de klokprijzen van REO bevestigen dat beeld. Sinds 19 september (week 38) is een stijgende lijn ingezet met prijzen in begin van die week nog rond 55 cent, maar vervolgens oplopend naar rond de 75 cent. In week 39 blijft dat prijsniveau met prijzen tussen 70 en 82 cent gehandhaafd. In de anderhalve week daarna wordt het beeld wat wisselender, maar blijft de klokprijs voor de sortering 3-4 FLMW gemiddeld op bijna 70 cent zitten, met een fluctuatie tussen 55 en 83 cent.

Steeds meer werk aan de prei

Een kanttekening hierbij is wel dat de producties per hectare op het moment niet op het normale niveau zitten. De vraag is dan ook in hoeverre de huidige situatie ook daadwerkelijk leidt tot een beter saldo per hectare. En over het algemeen is er ook nog steeds meer werk aan de prei als gevolg van de wateroverlast en hagel, merkt de woordvoerder van ZON fruit & vegetables op.

Prognose: redelijk tot goede prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.