Akkerbouw

Achtergrond 2617 x bekeken 3 reacties

‘Gelijke regels nodig voor behoud aardappelteelt’

ABN Amro vreest dat de aardappelteelt verdwijnt. Het loopt niet zo’n vaart, denken LTO en NAV. Maar er moeten wel gelijke regels zijn tussen landen.

De ondertitel van het ABN Amro-rapport klinkt alarmerend: “Aardappelteelt dreigt uit Nederland te verdwijnen zonder Europees level playing field”. En dat terwijl het rapport zelf lovend is over de sector. “De Nederlandse consumptieaardappelsector heeft een sterke positie in Noordwest-Europa, met goede ondernemers en een sterke keten. De veredelaars spelen een belangrijke rol. Nederland levert gezond uitgangsmateriaal voor andere landen.”

'Teler verdient te weinig om te innoveren'

Maar ABN Amro wil zijn bezorgdheid uiten over de toekomst van de aardappelteelt. De bank constateert in het rapport ‘In de ban van de pieper’ dat het rendement van aardappeltelers onder druk staat. “Het lukt de telers nagenoeg niet om een fatsoenlijke boterham te verdienen. Telers verdienen niet veel aan vaste contracten. Hierdoor kunnen ze niet innoveren en verduurzamen, en zal de aardappelteelt uiteindelijk ons land verlaten.”

Verduurzaming is juist nodig omdat chemische gewasbeschermingsmiddelen steeds in de ban worden gedaan. In andere landen krijgen bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong veel gemakkelijker een toelating, constateert ABN Amro. Dat zet de Nederlandse teler op achterstand, met als gevolg dat de teelt op den duur verschuift naar andere landen.

'Strengere regels drijven kostprijs op'

Voorzitter Adrie Bossers van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen vindt net als ABN Amro een gelijk speelveld belangrijk. “Denk maar aan de discussie over gewasbescherming en de verhouding tot omwonenden. Als daar strengere regels voor komen, leidt dat tot een kostprijsverhoging alleen voor Nederlandse telers. Maar verduurzaming kan op de langere termijn ook de kostprijs verlagen, bijvoorbeeld doordat we minder middelen hoeven te spuiten.”

Bossers onderschrijft de aanbeveling van ABN Amro om de samenwerking in de keten te versterken. “Nederland heeft een goede uitgangspositie door het vakmanschap van de telers, de grondsoort en het klimaat. Maar het prijsniveau in iedere schakel van de keten moet recht doen aan de kosten die daar worden gemaakt.”

'Teelt lastiger bij ontbreken level playing field'

Voorzitter van de akkerbouwvakbond NAV Teun de Jong vindt het goed dat ABN Amro de noodzaak onderschrijft van gelijke regels tussen landen. “Op dit moment is er geen bedreiging dat de aardappelteelt verdwijnt. Maar het wordt wel steeds lastiger als een level playing field ontbreekt. De overheid is veel te laks met de toelating van gewasbeschermingsmiddelen op natuurlijke basis. Ook de akkerbouw wil het liefst zo weinig mogelijk schadelijke middelen gebruiken.”

Laatste reacties

  • Peerke1

    Moet de BV Holland weer als het braafste jongetje van de klas voorop lopen.

  • landboer

    Aardappelteelt verdwijnen? Groeit hier als kool!

  • kraats

    Bank-mannetjes die zich weer met dingen bezig houden waar ze niet voor zijn....

Of registreer je om te kunnen reageren.