Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwAchtergrond

‘Boer, pak schop en beoordeel de bodemkwaliteit’

Boeren moeten vaker de schop pakken om meer inzicht in hun bodems te krijgen. Dat vindt Gera van Os, van Aeres Hogeschool in Dronten (Fl.). Vandaag is haar inauguratie als lector Duurzaam bodembeheer.

De kersverse lector wil dat elke ondernemer regelmatig een grondboor of schep hanteert om een kijkje te nemen onder het maaiveld. ‘Met je kop in het zand’ was dan de titel van haar inaugurele rede. “De schep, betoogt ze, “is misschien wel het handigste instrument om een beeld te krijgen van de bodemkwaliteit. Door het graven van een profielkuil kan de ondernemer mogelijk onderliggende problemen boven water krijgen.”

Innovatieve maatregelen om bodem veerkrachtig te maken

Landbouw is voor ondernemers in Nederland is alleen vol te houden als ze met een combinatie van (innovatieve) maatregelen de bodem voldoende veerkrachtig maken om de klimaatverandering aan te kunnen (waterbeheer). En tegelijkertijd voldoende rendement te realiseren zonder emissie van grondstoffen naar de omgeving. Let wel: voldoende rendement is niet per se maximalisatie van de opbrengst op de korte termijn. Alle ketenpartijen, van grondverhuurder tot consument, zullen een steentje moeten bijdragen om het de boer mogelijk te maken om duurzaam te telen.

Maatwerk

Duurzaam bodembeheer vergt volgens Van Os een meerjarenplanning en is maatwerk per bedrijf en soms ook per perceel. “Dit vraagt heel wat kennis.” Boeren zullen om haar ogen steeds meer advies moeten inwinnen bij adviseurs en toeleveranciers. “Het maatwerk en het inpassen van innovaties vraagt ook een kritische en onderzoekende houding, die nu nog vaak ontbreekt bij studenten en ondernemers.” De ambitie van het lectoraat is dan ook om boeren, adviseurs en toeleveranciers op te leiden die zijn voorbereid op de complexiteit van duurzaam bodembeheer in de toekomst. Hiertoe zullen de studenten tijdens hun studie jaarlijks de bodemkwaliteit gaan meten en monitoren bij ondernemersnetwerken en discussiëren over het handelingsperspectief.

Praktijknetwerken en Aeres Hogeschool

Een structurele koppeling tussen deze praktijknetwerken en het onderwijsprogramma bij Aeres Hogeschool kan leiden tot een inspirerende kruisbestuiving; een innovatie van de kennisinfrastructuur. Van Os: “Om dit voor elkaar te krijgen wil ik graag samenwerken en putten uit de kennis en ervaringen vanuit het bedrijfsleven en kennisinstellingen.’’

Beheer
WP Admin