Akkerbouw

Achtergrond 2233 x bekeken

Beperkt aardappelaanbod verhoogt prijs

Het aanbod aardappelen is kleiner dan de vraag. De beurs in Emmeloord noteerde €1 hoger voor fritesgeschikte aardappelen, verwerkt in Nederland, Duitsland of België.

De prijs stijgt daarmee naar €16,25 tot €18,50 per 100 kilo. Ook de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) verhogen de notering voor fritesgeschikte aardappelen, met €1 naar €18 tot €20 per 100 kilo. Nog zuidelijker beginnen telers te vrezen voor de kou. Het Belgische Belgapom noteert een flinke stap hoger voor alle fritesgeschikte aardappelrassen (Bintje, Fontane en Challenger) met €2,50 naar €19 per 100 kilo.

Spanning op termijnmarkt Leipzig

Er wordt in Nederland nog weinig gehandeld, omdat het gros van de aardappelleveringen via contracten verloopt. Toch begint de fysieke markt mee omhoog te trekken met de termijnmarkt in Leipzig. De spanning is groot op de termijnmarkt in Leipzig. De aardappelnotering steeg afgelopen week fors, boven €26 per 100 kilo voor het aprilcontract 2017. De termijnmarkt noteerde 6 oktober 50 cent lager op €25,70 per 100 kilo.

Het rooien van de goede percelen verloopt goed. Er wordt in het zuiden hier en daar wel beregend, om de aardappelen te kunnen rooien. Het hangt erg van de grondstructuur af hoe goed het rooien verloopt.

Stootblauw

Telers die in het voorjaar aardappelen hebben gepoot terwijl de grond nog nat was, rooien nu veel kluiten mee. Dat geeft problemen, omdat aardappelen een hoog onderwatergewicht hebben. Stootblauw treedt op met de nodige kwaliteitsproblemen als gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.