Akkerbouw

Achtergrond 1009 x bekeken laatste update:5 okt 2016

Alvantho stopt vroege aardappelnotering 2016

De Alvantho-veiling heeft het seizoen afgesloten. De financiële opbrengsten liggen mede door de prima gewasopbrengsten lager dan vorig jaar. De extra vraag vanuit de industrie heeft de prijzen dit seizoen in de benen gehouden.

De gezamenlijke aardappelveiling in Sint-Annaland op het Zeeuwse eiland Tholen heeft 23 september voor het laatst genoteerd voor het seizoen 2016. De aanvoer van vroege tafelaardappelen liep de laatste weken terug. In totaal is dit seizoen 4.739 ton aardappelen aangevoerd. De totale aanvoer ligt 242 ton lager dan vorig jaar. Vergeleken met seizoen 2014 ligt de aanvoer op een vergelijkbaar niveau. Toch is er naast de veiling dit jaar nog zo’n 3.000 ton tafelaardappelen aan de industrie verkocht. De industrie nam hoofdzakelijk het ras Frieslander af. Deze aardappelen werden direct bij de telers afgehaald, waardoor het percentage Frieslanders dat voor de veilingklok verscheen dit seizoen een stuk lager lag dan voorgaande jaren.

Late aanvoerpiek

Het tafelaardappelseizoen begon dit jaar moeizaam door de heftige regenval. Het rooien verliep wat moeizaam, waardoor de aanvoerpiek dit jaar wat later was dan andere jaren. Ondanks vele neerslag hadden de aardappeltelers op Tholen relatief weinig last van waterschade, waardoor de aanvoer na de regenperiode prima op gang kwam.

‘Er worden nog wel wat aardappelen via bemiddeling verkocht, maar Alvantho stopt de veiling voor seizoen 2016’, meldt David Hage, directeur van de veiling Alvantho. De consumptie lag in september wat lager dan andere jaren mede door het warme weer. ‘Het is niet zo dat de aardappelen vlot van de hand gaan, maar de prijzen blijven ondertussen wel redelijk op niveau’, zegt Hage.

Aanvoerpiek drukte prijs

De prijzen van vroege aardappelen stonden vanaf medio juli wat meer onder druk toen de aanvoer opliep. De weekaanvoer was medio juli op zijn hoogtepunt met 660 ton aardappelen. Dat is de hoogste aanvoer sinds eind juni 2014.

De financiële opbrengsten liggen mede door de prima gewasopbrengsten lager dan het voorgaande seizoen. De gemiddelde prijs van Doré was in seizoen 2016 €41 per 100 kilo. Dat is €3 lager vergeleken met de gemiddelde prijs van Doré een jaar eerder. Vergeleken met seizoen 2014 ligt de gemiddelde prijs van Doré in seizoen 2016 €15 per 100 kilo hoger. De Doré-notering startte begin juni op €79 per 100 kilo en sloot eind september op €30 per 100 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.