Akkerbouw

Achtergrond

Aanbod blijft beperkt door lagere opbrengsten

Op de aardappelmarkt zorgen de slechte rooiomstandigheden voor een vaste stemming.

Het aanbod is kleiner dan de vraag, omdat de daadwerkelijke opbrengsten tegenvallen. De percelen blijken toch meer slechte plekken te bevatten. Hierdoor vallen de opbrengsten lager uit, vergeleken met de proefrooiingen. De noteringen op de verschillende beurzen in Nederland stegen veelal.

Belgapom €1 omhoog

Ook in België gaan de prijzen omhoog. Het Belgische Belgapom verhoogt voor de verschillende fritesgeschikte rassen (Bintje, Fontane en Challenger) de noteringen met €1 naar €20 per 100 kilo. Toch is de stemming daar deze week stabiel, omdat de aardappelmarkt meer in evenwicht is vergeleken met de voorgaande week. De reden daarvoor is dat er deze week nogal wat aardappelen van uitgestelde contracten bij de verwerkende industrie werden aangeboden. Om toch aan de contractplicht te voldoen werden de aardappelen van het land gehaald, die eigenlijk begin september al geleverd moesten worden. Dat ging begin september niet door de droogte.

Weinig transacties in België

De neerslag in oktober is tot dusver nihil, maar de tijd begint te dringen. Telers beginnen te rooien voor directe levering, met alle middelen die voorhanden zijn. Het aanbod aardappelen, dat via contracten verloopt, zorgt ervoor dat afgelopen week relatief weinig transacties zijn gedaan in België.

Termijnmarkt daalt

De termijnmarkt in Leipzig schommelt tussen €25,40 en €26 per 100 kilo. De notering daalt eind van de week, omdat de temperaturen stijgen en volgende week wordt neerslag verwacht. Dat zorgt voor minder spanning. De termijnmarkt notering voor het aprilcontract 2017 daalde 13 oktober naar €25,40. Vergeleken met een week eerder is dat 30 cent lager.

Prognose: vaste stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.