Akkerbouw

Achtergrond

'Vooral het weer bepaalt de uienkwaliteit'

De kwaliteit van de uien die akkerbouwer Jan Slot in Creil in de schuur heeft liggen, is gevarieerd. Dat sluit aan bij het landelijke beeld van de uienkwaliteit. Bewaren is dit seizoen lastig.

Slot (34) teelt 38 hectare uien, waarvan 18 hectare gele en 20 hectare rode. Daarnaast produceert hij op 32 hectare pootaardappelen en 15 hectare peen. Hij verwerkt zijn uien zelf en doet soms ook handel. Het afgelopen teeltseizoen verliep erg grillig - met een koud en droog voorjaar en een nat najaar - en de gevolgen zijn ook bij Slot in de bewaring te zien. De Flevolandse akkerbouwer bewaart zowel los gestort als in kisten en zowel rode als gele zaaiuien.

Hoe zou u de uien beoordelen die in de schuur liggen?

"Vooral over de rode uien ben ik erg tevreden, die zou ik echt briljant noemen. De fijne gele uien liggen er ook mooi bij, maar in de grof gegroeide uien tref ik inwendige problemen aan. Aan de buitenkant zie je niets, behalve dan de verweerde kleur, doordat ze buiten in het vocht hebben gelegen. Als je zo'n ui doorsnijdt zie je donkere, rotte ringen of plekken. Die komt de afnemer natuurlijk ook tegen. Het risico is korting op de geleverde kilo's en dus op je eindprijs. Allemaal het gevolg van een opeenstapeling van lastige factoren dit teelt- en bewaarseizoen."

Is dat een domper voor het uienseizoen 2015-2016?

"Ik ben blij dat de aanhoudende vraag naar uien de prijs in de benen houdt. Het scheelt dat de feestdagen niet midden in de week vielen, zodat de handel actief bleef en de vraag naar uien aanhield. Het lastige groeiseizoen heeft de markt gered. Minder productie, vooral ook in omringende landen, is goed voor de prijs."

In de grove gele zaaiuien loopt Jan Slot regelmatig tegen inwendige problemen aan. Dat is het gevolg van de natte omstandigheden in het najaar. De fijne uien zijn veel beter.
In de grove gele zaaiuien loopt Jan Slot regelmatig tegen inwendige problemen aan. Dat is het gevolg van de natte omstandigheden in het najaar. De fijne uien zijn veel beter. Ruud Ploeg

 

U heeft relatief veel hectares uien in uw bouwplan. De uienteelt en -afzet verloopt naar wens?

"Als ik de kans krijg, breid ik verder uit. Ik werk voor een deel met huurpercelen, dat maakt me flexibel. Vorig jaar waren de uien erg goed van kwaliteit. Zo zie je maar weer dat vooral het weer de kwaliteit van de uien bepaalt. Het voordeel van problemen is dat je ervan leert. Je wordt er een betere teler van."

In de schuur staat een sorteerinstallatie, waarmee Slot een extra stukje van de keten in huis heeft. Hoe heeft u de afzet geregeld?

"Ik werk met afzetcontracten. Zo kies ik voor zekerheid. Het prijsniveau ligt tussen de 11 en 24 cent per kilo gele uien en 15 tot 34 cent voor de rode. Eigenlijk maakt ik zo mijn eigen pool. De gedachte daarachter is dat ik geen prijs van 0 euro wil meemaken. Dat kan ik me niet veroorloven. Ik heb het bedrijf 5 jaar geleden van mijn ouders overgenomen en zit dus nog in de opbouwfase."

Meer over de uien in de bewaarschuur leest u in Boerderij 16 van dinsdag 12 januari.

Of registreer je om te kunnen reageren.