Akkerbouw

Achtergrond

Uien overzaaien was goede keus

Hevige neerslag gevolgd door felle zon leidde vorig voorjaar tot een dikke korst. Akkerbouwer Frank ten Cate zaaide zijn zwaardere uienperceel over. Tot grote tevredenheid.

Hevige neerslag en daarna zonnig weer leidde tot een dikke korst op het vroeg gezaaide uienperceel van de maatschap Ten Cate (Frank van 27 met ouders Marten (55) en Anke (53)) in Swifterbant. Na wikken en wegen is overgezaaid. En met succes, zegt Frank ten Cate. Het product dat nu in de schuur ligt is weliswaar fijn, maar mooi homogeen en van goede kwaliteit. De opbrengst is zelfs beter dan van het perceel dat niet is overgezaaid. Die uien waren grover, maar het waren er minder per hectare.

Overzaaien is geen lichtzinnige keuze. Wat gaat daaraan vooraf?

"Zijn de jonge kiemplantjes sterker dan de korst en zijn er voldoende sterke plantjes voor een homogeen gewas of moet er worden overgezaaid? We hadden onze 16 hectare uien op twee heel verschillende percelen gezaaid; een gehuurd, gediepploegd perceel en een zwaarder perceel. Meermaals gingen we er kijken. Op het zwaardere perceel waren plekken waar geen enkel plantje door de harde bovenlaag wist te komen. De zonnige dagen maakten van de dichtgeslagen grond een dikke, harde plaat."

Waar ging het precies mis?

"Al een halve dag na het zaaien, kwam de regen. Die neerslaghoeveelheid groeide in een paar dagen tijd uit tot 70 millimeter. Dat was teveel. Als de grond na het zaaien een paar dagen de tijd krijgt en de bovenlaag grijs verkleurt, is het goed. Dan is de grond een stuk weerbaarder dan vlak na het zaaien. We hadden vrij vlot in de gaten dat het niet goed zou gaan. Een kleine maand na de zaai hebben we geprobeerd de korst te breken met een zelf gebouwde machine van een collega-akkerbouwer. Dat werkte ook niet. In de grond zagen we kronkelende plantjes. Dat werd niets meer."

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

 

De uien waren de eerste keer vroeg gezaaid, al in maart. Is dat te vroeg gebleken?

"Dat doen we nooit meer, ook al lijken de omstandigheden goed. In april is de kans op groeizaam weer gewoon groter."

Was er nog zaad beschikbaar van het gekozen ras?

"Nee, maar we waren tevreden met het geboden alternatief. De rassen lijken eigenlijk best veel op elkaar."

Hoe ging het overzaaien in z'n werk?

"Dat ging goed. We hebben het land opnieuw klaargemaakt en gezaaid met smalle banden en een kopeg van 4,5 meter, we met gps door de oorspronkelijke sporen kon rijden om het land te ontzien. Dat ging goed. De tweede zaai kwam heel mooi op. Van de eerste zaai hebben we weinig meer gezien. Voor die plantjes heeft het allemaal te lang geduurd."

Is dit resultaat de €1000 per hectare die overzaaien kost waard?

"We hebben er geen moment spijt van gehad. Als je het niet doet, loop je het hele seizoen tegen de gevolgen van een onregelmatige stand aan; bij de onkruidbestrijding, spruitremming, gewasbescherming en natuurlijk de oogst."

Of registreer je om te kunnen reageren.