Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs iets hoger het jaar uit

De suikerprijzen zijn gestegen naar het hoogste niveau sinds medio november 2014.

De stabilisatie van de Braziliaanse reaal, in combinatie met het vooruitzicht van een wereldwijd productietekort in 2015/2016, heeft ervoor gezorgd dat de suikerprijs enigszins is hersteld. Door hogere belasting op benzine stijgt de vraag naar ethanol in Brazilië. Dat maakt het voor suikerverwerkers in Zuid-Amerika interessant om ethanol te produceren. Daardoor komt er minder suiker op de markt. Desondanks blijven de voorraden van suiker in de wereld hoog, wat de prijsstijging beperkt.

Notering

Op de termijnmarkt in Londen noteerde het eerst aflopende termijncontract op de laatste dag van het jaar $422,20 per ton (€376,33). Op 4 januari sloot deze notering iets lager op $419,20 per ton (€373,66). Medio december bereikte de suikerprijs een laag prijsniveau van $398,20 per ton (€354,94). Deze prijsdaling van de afgelopen weken is nu geheel teniet gedaan. In ruim twee weken is de prijs $21 (€18,72) gestegen. Ten opzichte van een jaar eerder is de suikerprijs $40,10 per ton (€35,74) hoger. Daarmee is de suikerprijs eind 2015 op een hoger niveau dan het jaar 2015 begon. Dit is uitzonderlijk voor een grondstofprijs. De afgelopen vier jaar sloot de suikerprijs op een lager niveau het jaar af dan het begon.

El Niño

Naast de hoge ethanolprijzen in Brazilië steeg de suikerprijs ook door het weerfenomeen El Niño. Dat veroorzaakte droogte in Thailand. Hierdoor heeft de oogst vertraging opgelopen.

Prognose: Suikerprijs stijgt.


Of registreer je om te kunnen reageren.