Akkerbouw

Achtergrond 1430 x bekeken

Sojabonenprijs zakt mee met dalende olieprijs

De olieprijs is begin deze week verder aan het zakken, met als gevolg dat sojabonen ook goedkoper worden. De prijs-index van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen stond afgelopen maandag op 174 punten (100 = prijs januari 2000).

Eind december werd een dieptepunt (172 punten) bereikt, waar de prijsindex begin 2016 boven blijft.

Het laatste rapport van de IGC toont een kleine positieve aanpassing voor de wereldwijde productie van sojabonen in seizoen 2015/2016. De geprognosticeerde productie stijgt in januari ten opzichte van november 2015 fractioneel naar een record van 322 miljoen ton. De Braziliaanse sojabonenproductie verwacht dit seizoen een recordopbrengst, hoewel recente neerslag de resterende sojaoogst in Brazilië vertraagt.

Vooruitkijkend naar seizoen 2016/2017 wordt de Europese winter koolzaadaanplant ingeschat op 6,5 miljoen hectare, dat is gelijk aan het voorgaande seizoen. De mindere inzaai in Polen en het Verenigd Koninkrijk wordt gecompenseerd door onder andere Duitsland.

Verminderde opbrengst koolzaad in Polen

Volgens de IGC heeft het gunstige weer eind afgelopen zomer en in de herfst de groei van koolzaad bevorderd. Toch wordt een verminderde opbrengst in Polen verwacht door de droogte bij de aanplant, waardoor sommige percelen opnieuw moesten worden ingezaaid. Een vroege schatting van de koolzaadproductie in de EU komt in seizoen 2016/2017 uit op 21,3 miljoen ton. Een verlaging van 1% ten opzichte van seizoen 2015/2016.

De koolzaadprijs klimt begin deze week iets boven het prijsniveau van een jaar geleden. Ondanks de zakkende olieprijs steeg afgelopen maandag de prijs voor koolzaad op de Parijse termijnmarkt met 25 cent naar €360 per ton.

Prognose: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.