Akkerbouw

Achtergrond 3230 x bekeken 1 reactie

Rusland overweegt heffing op mais en gerst

Eindelijk komt er eens een lichtpuntje in de graanmarkt voor de telers. Rusland overweegt een exportheffing in te voeren op mais en gerst.

Het duwde de maisprijs flink omhoog in Oost-Europa. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert daarom deze week maar liefst €8 hoger voor mais. Een hogere maisprijs heeft een opdrijvend effect op de tarweprijs.

Rusland zit klem

Maar het is nog wel de vraag hoe bestendig dit lichtpuntje is. Rusland zit namelijk klem. Door de lage olieprijs krijgt het land veel minder buitenlandse valuta binnen en dat maakt het lastig goederen of diensten te importeren die het land onvoldoende zelf voortbrengt. Daarom gaat het gerucht dat Rusland de exportheffing op tarwe verder verlaagt of zelfs gaat afschaffen. De tarwe-export loopt namelijk 15 procent achter op die van vorig seizoen.

Maar Rusland heeft daarentegen ook last van hoge inflatie door de waardedaling van de roebel. Dus heeft de overheid er belang bij de voedselprijzen laag te houden. Een exportheffing op mais en gerst betekent dat er meer graan in eigen land blijft, en dat drukt de voerprijzen en dus de voedselprijzen.

Vorst rond Zwarte Zee, droogte in Argentinië

Een ander lichtpuntje voor de tarwetelers is dat het afgelopen weekeinde streng heeft gevroren in de regio rond de Zwarte Zee. Ook in delen van China is het erg koud. Het vergroot de kans op uitwintering en dus op een kleinere tarweoogst in deze landen. Daarnaast is het erg droog in het noorden van Argentinië. Daar staat bijna 10 procent van het Argentijnse maisareaal. Op veel percelen wordt maar de helft van de gebruikelijke hectareopbrengsten verwacht omdat veel mais in bloei staat. Ook Zuid-Afrika oogst door droogte veel minder mais dan gebruikelijk.

Prognose: graanmarkt is onzeker .

Eén reactie

  • agratax(1)

    Wat een export heffing voor de wereldmarkt betekent, kan ik niet overzien. Maar dat deze heffing de graan prijs in Rusland zal doen dalen, is zeker. Hieruit kan de conclusie worden getrokken, dat de boeren bij de teelt weer minder risico nemen, net als ten tijde van voor het instorten van de Sovjet unie. De Rus is nl. gewend om niet erg veel te bemesten, omdat het weer te vak tegen zit voor top opbrengsten en dus is bemesten voor top opbrengsten vaker Luxe dan dat het terug betaald wordt. Lagere opbrengst prijs, minder bemesten resultaat dalende opbrengsten, de voor Rusland bekende spiraal neerwaarts.

Of registreer je om te kunnen reageren.