Akkerbouw

Achtergrond 2212 x bekeken 5 reacties

Rusland buigt zich over exportheffing tarwe

De regering van Rusland buigt zich nog deze maand over de exportheffing op tarwe. Landbouwminister Alexander Tkachev zegt dat hij een voorstel heeft opgesteld. Details zijn niet bekendgemaakt.

Het Franse marktbureau Agritel verwacht een versoepeling van de heffing. Het Russische ministerie van landbouw meldde eind vorig jaar dat de heffing mogelijk wordt opgeheven.

Lage olieprijs en boycot

De Russische economie heeft sterk te lijden van de lage olieprijs en de boycot van westerse landen. De overheid wil de inflatie beperken om te voorkomen dat het leven nog duurder wordt voor de Russen. Daarom voerde Moskou in februari vorig jaar een exportheffing in op tarwe van minimaal €35 per ton, die in mei weer werd opgeheven.

Heffing afhankelijk van roebelkoers

Sinds 1 juli geldt een heffing die afhankelijk is van de roebelkoers. Omdat de roebel steeds goedkoper wordt ten opzichte van de dollar, is de exportheffing volgens Agritel al opgelopen naar $7,50 per ton tarwe.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Het heeft er alle schijn van dat Poetin zijn bevolking weer met dezelfde voedsel politiek gaat confronteren als zijn voorgangers decennia lang hebben gedaan. Exporteerde SSSR graan voeger om bevriende naties te helpen en nu om de oligarchen (ook vriendjes) te helpen en om de staatskas een beetje aan te vullen. Graan Export betekent wel Lege Schappen in de broodwinkel en op termijn ook lege vriesvakken bij de vleesafdeling. Of ben ik te somber?? Of betekent graan export dat de Russen van de ene dag op de andere beter gaan boeren en meer gaan produceren?? IK dacht het niet.

 • farmerbn

  Ik denk dat de heffing eerder omhoog gaat dan naar beneden. Rusland oogst volgend jaar niet zo veel graan.

 • Jan Veltkamp

  De heffing gaat zeker omhoog. Die 100.000 extra melkkoeien en de 150.000 extra zeugen (= mestvarkens) (uitbreiding 2015) moeten ook te vreten hebben.

 • Bennie Stevelink

  In de jaren dertig hebben ze grootschalig graan geëxporteerd om de geforceerde industrialisatie te kunnen betalen. Het heeft 10 tot 20 miljoen mensen het leven gekost. Vooral in Oekraïne zijn zeer veel doden gevallen. Het leidde er toe dat in het begin van de Tweede Wereld Oorlog de Duitsers in Oekraïene als bevrijders werden binnen gehaald. Voor de Russen weer aanleiding om alle Oekraïners als fascisten te bestempelen. Iets wat ook nu nog steeds gebeurd.

 • ed12345

  Ik blijf bij het standpunt dat de lage olieprijs bedoeld is en was om de Russen en nu de Isis arm te houden dat schijnt nu aardig te lukken Wat ik nog steeds onbegrijpelijk vind da bv Frankrijk en Italie zich zo afhankelijk hebben gemaakt van russisch gas

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.