Akkerbouw

Achtergrond 4 reactieslaatste update:11 jan 2016

KringloopWijzer voor melkveehouderij én akkerbouw?

Dit jaar moeten alle melkveehouders verplicht aan de slag met de KringloopWijzer. Er gaan geluiden op om ook akkerbouwers deel te laten nemen.

Voor het eerst zijn alle melkveehouders dit jaar verplicht de KringloopWijzer in te vullen. Dat moet van de zuivelaars. Zij willen de fors gestegen melkveefosfaatproductie temmen. De KringloopWijzer geeft een melkveehouder inzicht in de mineralenstromen op een melkveebedrijf. Het is een managementinstrument, waarmee een melkveehouder de in- en output van mineralen op zijn bedrijf kan monitoren. Doel is om zo efficiënt mogelijk om te gaan met voer en mest. De KringloopWijzer moet voor 1 maart zijn ingevuld en ingediend.

Interessant voor akkerbouwers

De KringloopWijzer is weliswaar nu verplicht voor alle melkveehouders, het is ook voor akkerbouwers een interessant managementinstrument. Dat zegt Romke Postma, projectmanager bij NMI (Nutrienten Management Instituut) in Wageningen (Gld). "De KringloopWijzer geeft akkerbouwers inzicht in de stikstof- en fosfaatstromen op het bedrijf. Het geeft de akkerbouwer een goed beeld van de werkelijke milieuprestaties." De echte winst in de KringloopWijzer voor akkerbouwers is een efficiënter mineralengebruik dat leidt tot hogere opbrengst en minder verliezen.

Efficiënt omgaan met mineralen

Postma zou graag zien dat de KringloopWijzer voor akkerbouwer gekoppeld wordt aan het mestbeleid, zoals de equivalente maatregelen die de overheid naar verwachting dit jaar gaat invoeren. Dit houdt kortweg in dat een akkerbouwer meer mineralen op zijn bedrijf mag gebruiken, mits het milieu niet meer belast wordt. De geldende generieke gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat worden dan flexibel. "De KringloopWijzer biedt de kans om maatwerk te leveren op bedrijfsniveau." Akkerbouwers die met behulp van de KringloopWijzer aantoonbaar efficiënt omgaan met mineralen, zouden meer fosfaat mogen aanvoeren dan de standaardnorm. 
Postma zegt hierover in gesprek te zijn met de koepelorganisatie van agrarische accountants VLB en LTO Nederland. "Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Net als in de melkveehouderij, zouden we ook pilots willen opstarten met akkerbouwers."

Webinar Slim voordeel halen uit de KringloopWijzer

Voor het eerst zijn melkveehouders dit jaar verplicht de KringloopWijzer in te vullen. Dat moet van de zuivelaars. De KringloopWijzer geeft een melkveehouder inzicht in de mineralenstromen op een melkveebedrijf. Het is een managementinstrument waarmee een melkveehouder de in- en output van mineralen op zijn bedrijf kan monitoren. Doel is om zo efficiënt mogelijk om te gaan met voer en mest. De KringloopWijzer moet voor 1 maart zijn ingevuld en ingediend.
Weet u dat u ook geld kunt verdienen met de KringloopWijzer? Op vrijdag 15 januari om 11.00 uur organiseert Boerderij het gratis webinar 'Slim voordeel halen uit de KringloopWijzer'. U krijgt uitleg van diverse deskundigen die u vragen kunt stellen.

De specialisten

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Jeanet Brandsma is bestuurder namens ZuivelNL voor de KringloopWijzer en bestuurslid van de LTO vakgroep Melkveehouderij. Ze heeft samen met haar man een melkveebedrijf van 280 dieren in Overijssel. Brandsma legt het nut en de noodzaak van de KringloopWijzer uit.

KringloopWijzer voor melkveehouderij én akkerbouw?

Barend Meerkerk adviseert bij PPP-Agro Advies en is van meet af aan betrokken bij de ontwikkeling van de KringloopWijzer en de Centrale Database KringloopWijzer. Meerkerk laat zien hoe de KringloopWijzer werkt en wat u eraan heeft.

KringloopWijzer voor melkveehouderij én akkerbouw?

Johan Temmink is de specialist mest en mineralen bij ForFarmers. Hij werkt al jaren aan de KringloopWijzer, samen met melkveehouders. Temmink laat zien welke financiële resultaten u kunt behalen met de KringloopWijzer.

Wat is een webinar?

Een webinar is een online-studiebijeenkomst waar u via uw pc of laptop aan kunt deelnemen. Het is alsof u er zelf bij bent, maar u hoeft er niet voor van huis. U kunt de sprekers zien en horen en zelf vragen stellen, die live beantwoord worden. Dit alles duurt niet langer dan 45 minuten.

Meld u aan voor het webinar Slim voordeel halen uit de KringloopWijzer.

Laatste reacties

 • alco1

  KLW.
  Maatwerk op een te laag niveau.

 • DJ-D

  Slim voordeel halen? Elkaar te slim af zijn zeg maar....

 • vandenbrandcv1

  Leuk op vrijwillige basis voor de liefhebbers. De dienstverleners en industrieen worden het meest wijs van de kringloopwijzer die alles willen meten en weten.

 • teunisenwilly1

  Willy
  Die dame en heren zijn voor lichting,s profeten die brood eten. en voor zichzelf werk hebben gecreeerd en de boer op nog meer kosten jagen om te adviesen. Het is een slecht voorbeeld dat LTO bestuurders een over schot aan fosvaat hebben. krimp in en er is geen mestverwerking nodig. en geef die gelden uit Bussel aan alle boeren als in andere EU landen is dat al gedaan. Mestververking woord toch een fiasco.

Of registreer je om te kunnen reageren.