Akkerbouw

Achtergrond

Lagere opbrengsten en positieve marktstemming peen

Door weersextremen bij de groei komen er gemiddeld 10 tot 15% minder kisten peen van een hectare. Die lagere opbrengsten, ook in het buitenland, zorgen echter voor een positieve marktstemming.

Vooral de peenoogst in Flevoland leed onder droge en warme omstandigheden, zegt Hendrik Eerkens van de peencollectief Dutch Carrot Group. "Daar zijn de opbrengsten beduidend lager dan in de andere teeltgebieden. Waar telers normaal 135 tot 140 kisten van een hectare rooien, bleef de oogst in Flevoland afgelopen teeltseizoen beperkt tot zo'n 105 kisten. Dat is toch een derde minder."

Wat overigens niet alles zegt over de netto opbrengst, benadrukt Eerkens. "Natuurlijk is het wel de basis, maar gezien de doorgaans prima kwaliteit kunnen er best veel kilo's uit een kist komen."

Dutch Carrot Group heeft de partijbeoordeling net achter de rug en Eerkens zag weliswaar lagere opbrengsten, maar een goed product met weinig tarra.

De waarnemingen van Johan Voragen van Bejo Zaden sluiten daarbij aan: "De opbrengsten zijn lager, maar als je meer uit de kist spoelt dan heft zich dat weer op. Ik denk dat dat ten dele lukt. Er zijn zeker 10% minder wortelen in Nederland dan vorig jaar."

Het Noorden heeft een hogere opbrengst dan het midden en zuiden van het land, weet Voragen. "De meeste hectares worden geteeld in Flevoland en het Zuidwesten, dus die gebieden wegen het zwaarst."

Kwaliteit: er is altijd wat

De kwaliteit noemt hij 'niet slecht'. Er is altijd wel wat, schetst Voragen, zoals nu wat meer phytophthora en ringrot dan normaal. "Komt door het natte weer van half augustus tot eind september", verklaart hij. "Opvallend is dat we het nu ook op de zwaardere gronden zien. Maar dat probleem moeten we niet groter maken dan het is. Het is iets om in de gaten te houden."

Gezien de positieve markt is het geen probleem om partijen met een lagere kwaliteit tegen een gezond prijsniveau af te zetten, denkt Voragen. "Mindere partijen kunnen worden weggewerkt. Er zit al vroeg beweging in de markt. Het is zaak om de kwaliteit goed in de gaten te houden en juist te handelen."

Over de afzet zegt Eerkens: "Vergeet niet te verkopen. De markt is positief door lagere opbrengsten, ook in bijvoorbeeld Zuid-Duitsland en Oost-Europa. Geen reden voor pessimisme dus, maar de buit is nog niet binnen. Als we te duur worden, kunnen kopers ook afhaken. En in een zakkende markt is het lastiger handelen. We weten ook niet hoe de vraag zich verder ontwikkelt. Bewaarpeen verkopen we nog tot en met mei. Het is verstandig om af en toe mee te doen."

Of registreer je om te kunnen reageren.