Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Graanprijzen blijven laag

De graanmarkt is iets vriendelijker, maar een stijging is niet te verwachten.

De graanmarkt ziet er vriendelijker uit dan in de eerste helft van januari. De eerstaflopende contracten van tarwe en mais (maart) werden vorige week iets duurder op de termijnmarkt in Chicago. Mais werd ook in Parijs duurder, maar het maartcontract voor tarwe verloor in Parijs iets (-0,6%).

Meer aanbod

Ondanks de wat vriendelijkere stemming, is er weinig zicht op een structurele stijging van de graanprijzen. De economische vooruitzichten voor China zijn slecht. Analisten vrezen een implosie vanwege economische luchtbellen die in elkaar klappen, zoals in 2008 gebeurde op de Amerikaanse huizenmarkt. Daarnaast lopen de aandelenbeurzen slecht, vooral door de forse daling van de olieprijs. Het is niet alleen de dalende vraag die de graanprijzen drukt. Het aanbod neemt toe. Argentinië verkocht vorige week ruim 50.000 ton voertarwe aan de Verenigde Staten, omdat de exportheffingen eind vorig jaar zijn geschrapt. Er wordt meer Russische tarwe verwacht op de wereldmarkt. De roebel daalt steeds meer in waarde ten opzichte van de dollar. Dat is gunstig voor de Russische graanexport. En Rusland schrapt binnenkort vermoedelijk de exportheffing op tarwe. Rusland heeft westerse valuta nodig, vanwege de zeer lage olieprijzen.

Euro

Ook de euro daalt in waarde. Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, benadrukte vorige week opnieuw dat de ECB alles doet om de Europese economie te stimuleren. Lees: Draghi zet onbeperkt de geldpers aan, als hij dat nodig vindt. Dat bevordert de graanexport vanuit de EU. De Europese Commissie verleende vorige week voor bijna 511.000 ton aan exportlicensies voor tarwe. De EU exporteerde dit seizoen tot nu toe (vanaf 1 juli) 14 miljoen ton zachte tarwe. Dat is weliswaar 13% minder dan in dezelfde periode vorig seizoen, maar de export loopt langzaam in op het record van vorig seizoen.

Er zijn maar een paar prijsopdrijvende effecten. Het vriest dat het kraakt rond de Zwarte Zee. De aanvoer van graan naar de havens loopt vertraging op. Rusland kan zijn havens nog bevaarbaar houden, maar Oekraïne heeft daar veel moeite mee. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) constateert dat akkerbouwers en coöperaties in Rusland en Oekraïne weigeren hun tarwe te verkopen tegen de huidige lage prijzen, maar de drukkende krachten op de prijzen zijn tot nu toe groter dan de prijsopdrijvende factoren. Voorlopig zijn de graanprijzen teleurstellend laag voor de telers.

Laatste reacties

  • el

    De varkenshouders kunnen wel wat goedkoop graan gebruiken, ik hoop dat de voerhandelaar dit ook ziet!

  • farmerbn

    Ik zie het anders. Argentinie heeft minder kwaliteit dan gedacht en zal minder aanbieden. De chinezen hebben nog altijd honger ondanks de lagere maar nog steeds hoge economische groei. Rusland weet dat er volgend jaar minder tarwe groeit dus die zal momenteel minder willen verkopen. De prijzen zijn laag genoeg gel.ld dus de Europese verkopen zullen aantrekken. De olie-exporterende landen hebben minder geld maar die mensen daar willen gewoon elke dag brood.

Of registreer je om te kunnen reageren.