Akkerbouw

Achtergrond 1306 x bekeken 2 reacties

FAO ziet veel heil in duurzame graanteelt

Boeren kunnen meer graan produceren met minder middelen, terwijl het goed is voor natuur en milieu. De FAO verzamelde voorbeelden uit de hele wereld.

Grootschalige graanteelt hoeft niet ten koste te gaan van de biodiversiteit en ecosystemen. Maar dan moeten boeren wel op een duurzame manier gewassen telen. Dat schrijven wetenschappers in het boek Save and Growth in Practice (pdf), dat is samengesteld door de wereldvoedselorganisatie FAO.

De FAO vroeg wetenschappers wereldwijd te beschrijven hoe boeren de hectareopbrengsten verhogen, terwijl de kwaliteit van grond, natuur en milieu veilig zijn gesteld voor de volgende generaties. De FAO richt zich in het boek alleen op tarwe, mais en rijst. Deze granen dekken 43 procent van de calorie inname door mensen en 37 procent van de eiwitbehoefte, meldt de FAO.

Leefomgeving staat onder druk

Omdat de wereldbevolking in 35 jaar met 60 procent groeit, is meer voedsel nodig, terwijl er nauwelijks nieuwe landbouwgrond beschikbaar komt. Maar de leefomgeving staat ook onder druk. Meer voedsel produceren moet, maar mag niet ten koste gaan van het milieu en het klimaat.

De FAO constateert dat de wereld de laatste drie jaar meer graan produceert dan ooit tevoren. Maar de productie staat niet op een stevig fundament. De FAO verwijst naar het opdrogen van watervoorraden. Op veel plekken vervuilt het milieu. De biodiversiteit gaat achteruit.

Een Chinese boer pompt water op om zijn droge graanveld van water te kunnen voorzien. Foto: ANP
Een Chinese boer pompt water op om zijn droge graanveld van water te kunnen voorzien. Foto: ANP

Graanteelt zonder nadelige effecten

De wetenschappers beschrijven in het boek hoe boeren graan produceren zonder deze nadelige effecten. Boeren in Malawi en Zambia planten bomen naast de akkers om de mais te beschermen tegen de felle zon. Tarwetelers in Kazachstan boeken positieve resultaten met niet-kerende grondbewerking en het achterlaten van gewasresten op het land.

In China kweken boeren vissen in hun rijstvelden. De vissen bestrijden ziekten, insecten en onkruid en bemesten het gewas. Deze geïntegreerde aanpak verviervoudigt het inkomen van de rijsttelers.

In Centraal- en Zuid-Amerika leggen steeds meer boeren een mulchlaag aan op de grond, waarin ze gewassen telen. Op veel plaatsen in de wereld verruimen boeren hun vruchtwisseling en telen in de vrijkomende ruimte stikstofbindende gewassen.

Meer graan met minder middelen

Verder hebben boeren baat bij nieuwe rassen, die beter zijn bestand tegen ziekte en droogte. Ook het reguleren van de waterstand en de aanvoer van water voor irrigatie zet zoden aan de dijk, net als het inzetten van natuurlijke vijanden als plaagbestrijding. De FAO is er enthousiast over. Boeren zijn met duurzame methoden in staat om meer graan te produceren met minder middelen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    En ze geloven ook in sprookjes.

  • agro1

    bij een fatsoenlijke prijs is productie gewaarborgd, maar dit loop fout! (vrij naar de heer H. Koekoek).

Of registreer je om te kunnen reageren.